Home

Achtergrond

Naar de wc gaan levert geld op in Sneek

Enkele tientallen huishoudens in Sneek besparen jaarlijks 12 euro per persoon op hun waterverbruik door naar de wc te gaan.

Hun woningen zijn namelijk aangesloten op een systeem dat zuinig is met spoelwater voor het toilet en dat de doorgespoelde resten grotendeels verwerkt tot energie en nieuwe grondstoffen.

Dat blijkt uit een proefproject, waarop milieutechnologe Marthe de Graaff van de Wageningen Universiteit deze maand promoveert. Volgens De Graaff zou 10 procent van de wereldwijde productie van een bepaalde kunstmest overbodig zijn, als alle menselijke uitwerpselen en urine behandeld zouden worden zoals in Sneek.

In Sneek hebben 32 huizen in 2006 een vacuümtoilet gekregen, vergelijkbaar met de wc in een vliegtuig. Voor het doorspoelen van de toiletten is maar een liter water per keer nodig, wat in een doorsneehuishouden een waterbesparing van 25 procent per jaar oplevert.

De doorgespoelde resten gaan naar een biogasinstallatie in een garage. Daar haalt een door De Graaff ontwikkeld systeem stroom en energie uit uitwerpselen, terwijl stikstof wordt verwijderd en fosfaat wordt teruggewonnen. Van de resterende overblijfselen kan met toevoeging van magnesium struviet worden gemaakt, een fosformeststof die nu kunstmatig wordt gefabriceerd. De Wageningse milieutechnologe heeft nog geen afdoende oplossing gevonden voor het verwijderen van alle medicijnresten uit het spoelwater, meldde zij.

De Graaff verwacht niet dat elke woning in de toekomst een eigen milieuvriendelijke wc zal krijgen. ,,Maar op wijkniveau is het goed mogelijk'', zei zij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.