Home

Achtergrond 174 x bekeken

NS overweegt duurder kaartje tijdens spits

De Nederlandse Spoorwegen overwegen het reizen tijdens de spits duurder te maken. Op deze manier zou het spoorwegbedrijf treinreizigers meer over de dag kunnen verspreiden. Dat heeft een woordvoerster van de NS zaterdag gezegd.

Het idee van een spitsheffing komt uit de koker van een van de ambtelijke werkgroepen die zich de afgelopen maanden hebben beziggehouden met bezuinigingen die de overheid kan doorvoeren. De werkgroep oppert ook een tariefsverhoging van 10 procent voor alle kaartjes.

De NS kijkt nu naar de plannen van de werkgroep. Het spoorbedrijf zegt positieve ervaringen te hebben met prijsprikkels voor reizigers. Het zogenoemde zoutkaartje, korte tijd ingevoerd na alle problemen met het winterweer, was een groot succes, aldus de onderneming. Met dit goedkopere kaartje moest buiten de spits worden gereisd.

Volgens de woordvoerster zit de NS tijdens de spits momenteel aan de grenzen van zijn capaciteit. "Tijdens de spits zijn de treinen overvol, terwijl het daarbuiten weer heel rustig is''.

De NS kan het zichzelf niet veroorloven om meer treinen in te zetten op de drukke momenten. "Wij zijn een zelfstandig bedrijf en we moeten ook onze broek ophouden'', aldus de zegsvrouw.

Momenteel onderzoekt de NS de verhoging van het tarief nog als middel om de spits te ontlasten. ,,Het plan is nog niet in kannen en kruiken'', aldus de woordvoerster. "Het is aan de politiek om keuzes te maken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.