Home

Achtergrond 237 x bekeken

NFE: overheid moet échte keuze maken over nertsen

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) roept de politiek op een échte keuze te maken over het houden van nertsen.

"Behandel nertsenhouderij als elke andere bedrijfstak, of als je er vanaf wil: koop de bedrijven uit; stel hen schadeloos", zegt directeur Wim Verhagen van de federatie.

Hij reageert hiermee op de wijziging die PvdA en SP aanbrachten op het wetsvoorstel om de pelsdierhouderij te verbieden. De wijziging, het verbod gaat pas in 2024 in plaats van 2018 in, zou de Christenunie over de streep trekken, waardoor er een meerderheid in het parlement is. Maar de wijziging is dusdanig dat eerst de Tweede Kamer opnieuw moet oordelen. Dit lukt waarschijnlijk niet meer voor de verkiezingen.

"Het gaat om een marginale aanpassing van een slecht voorstel", oordeelt Verhagen. "Het is een sterfhuisconstructie. De sector zou 2018 al niet halen; 2024 ligt nog verder weg."

Het wetsvoorstel dateert uit 2006. "Al vier jaar verkeren de nertsenhouders in onzekerheid. Een overheid mag niet zo met haar burgers omgaan."

Lees ook Verbod nertsen dichterbij

Of registreer je om te kunnen reageren.