Home

Achtergrond 229 x bekeken

Mosselvissers mogen in mei uitvaren

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) heeft vandaag toestemming verleend voor de voorjaarsvisserij op mosselen.

Verburg stelde na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad dat ze blij is dat de vissers in mei weer kunnen uitvaren.

Wanneer de mosselvissers precies uitvaren en hoeveel ze mogen vangen, wordt later bepaald. Het bewijst volgens de bewindsvrouw het belang van eerder gemaakte afspraken tussen vissers en natuurorganisaties. De eerder gesloten 'mosselvrede' over het duurzaam beheer van de Waddenzee moet voorkomen dat tegenstanders hun verschillen van inzicht jaar na jaar uitvechten tot bij de rechter. "Dit is geweldig. Het was altijd krassen en piepen, maar dit kan nu echt dankzij de afspraken in het convenant.''

Volgens Verburg lijken de eerste onderzoeken aan te geven dat het een goed mosseljaar wordt. In 2009 werd 12 miljoen kilo mosselzaad opgevist en in 2007 ruim 15 miljoen kilo. In 2008 mochten de mosselvissers niet op pad, omdat niet kon worden uitgesloten dat de visserij de natuur in de Waddenzee zou beschadigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.