Home

Achtergrond

Monsanto ziet winst 19 procent dalen

Monsanto heeft het laatste kwartaal 887 miljoen dollar (664 miljoen euro) winst gemaakt, oftewel 19 procent minder dan een jaar eerder.

De Amerikaanse firma lijdt onder sterk gedaalde verkopen van Roundup-gif en te hoge prijsstelling van zaaigoed. De omzet van Monsanto daalde 3,6 procent tot 3,89 miljard dollar (2,9 miljard euro). Analisten gingen uit van een daling van circa 2,5 procent. Monsanto verklaart dat de doelstelling de winst tot 2012 te verdubbelen ten opzichte van 2007, waarschijnlijk niet gehaald wordt.

Bestuursvoorzitter Hugh Grant stelt dat met forse maatregelen op de korte termijn de doelstelling wel gehaald kan worden, maar dat dit voor de ontwikkeling op lange termijn onwenselijk is. Monsanto wil immers fors blijven investeren in innovatie.

Groei moet in de toekomst komen van nieuwe producten want het product dat het moderne Monsanto groot maakte, de herbicide Roundup, kan het bedrijf niet langer dragen. Chinese producenten brengen in rap tempo vergelijkbare middelen op basis van glyfosaat op de markt waardoor de prijs is verdampt.

Monsanto koos er in 2008 hoge prijzen te gaan rekenen voor nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen. Roundup Ready 2 Soja is bijvoorbeeld resistent tegen Roundup, en is twee keer duurder dan haar voorganger. De verkoop is daardoor gedaald, evenals de verkoop van de nieuwe maisvariant Smartstax.

Monsanto stelt dat boeren door scherp gedaalde prijzen voor hun gewassen even pas op de plaats maken. Met een marktaandeel van boven de 80 procent in zowel het soja- als maissegment ziet Grant de toekomst met vertrouwen tegemoet. "We hebben de beste producten en leiden zowel commercieel als technologisch."

Of registreer je om te kunnen reageren.