Home

Achtergrond 4 reacties

Mogelijk 75 procent lagere superheffing

De totale superheffing over quotumjaar 2009/2010 bedraagt mogelijk slechts een kwart van de heffing die de Nederlandse melkveehouderij vorig jaar moest betalen.

Dit kan worden afgeleid uit cijfers die zuivelconcern FrieslandCampina bekend heeft gemaakt. Bij dit bedrijf is het quotum in het pas afgesloten jaar met 34,3 miljoen kilo overschreden. Bij andere zuivelbedrijven zijn nog geen cijfers bekend. Ervan uitgaande dat FrieslandCampina 85 procent van de Nederlandse melkplas in handen heeft, zou de totale overschrijding uit kunnen komen op ruim 40 miljoen kilo.

Bij de gangbare melk was de overschrijding bij FrieslandCampina 33,6 miljoen kilo, bij de biologische tak bedoeg de overschrijding 0,7 miljoen kilo.

Uitgaande van een overschrijding van ruim 40 miljoen kilo en een superheffing van € 27,83 per 100 kilo melk, zou de heffing uitkomen op ruim 11 miljoen euro.

Door een verevening kan de superheffing per individueel bedrijf nog iets meevallen. Bij FrieslandCampina bedraagt de voorlopige verevening 0,86 procent. In juni maakt het Productschap Zuivel de definitieve verevening bekend.

Vorig jaar moesten de veehouders 44 miljoen kilo superheffing afdragen. Nederland is samen met Denemarken het enige land dat opnieuw boven het quotum produceert.

De Europese Commissie gaat uit van een lichte daling van de melkaanvoer in het voorbije quotumjaar. In zes lidstaten is de productie gestegen ten opzichte van het jaar 2008/2009. Het sterkst nam de melkaanvoer toe in Denemarken, Duitsland en België. In Frankrijk daalde de aanvoer juist vrij sterk.

In veel landen was in het voorbije quotumjaar sprake van onderschrijding, ook in landen met een hogere productie dan in 2008/2009. In Groot-Brittannië en Ierland lijkt de onderschrijding met zo’n 11 procent het grootst.

Opvallend lijken de resultaten die zijn geboekt in de Italiaanse melkveehouderij. Ondanks een eenmalige vergroting van het quotum met 5 procent, groeide de Italiaanse productie niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wie sponsert er nu de lanbouw den haag

  voor E 11 mlj supperhefing heeft de sector afgelopenjaar voor 300 mlj aan produktie rechten gekocht wat een slechte investering we hadden beter gezmelijk die 11 mlj kunnen betalen dan waren we veel goedkoper uitgeweest en in den haag waren ze een stuk armer geweest

 • no-profile-image

  paniek

  Dacht al bijna dat de superheffing per liter 75 % gedaald was. Weer een lekkere duidelijke kop van Boerderij!???

 • no-profile-image

  Willem

  En als we wat wijzer waren geweest hadden we in NL en Du en Den 5% minder gemolken net als in Frankrijk, geen overschotten gehad, minder kosten gemaakt, geen quotum gekocht, geen superheffing betaald en betere melkprijzen gehad. Wie is er nou slim ?

 • no-profile-image

  Demeter

  Mooi in Frankrijk blijven.
  Ik melk hier mijn quotum wel fluitende vol.

Of registreer je om te kunnen reageren.