Home

Achtergrond 404 x bekeken

Moeilijke week voor tulpen

Afgelopen week werden op de bloemenveilingen 20 procent minder tulpen aangevoerd dan een week eerder.

Dat betekende dat de aanvoer stabiel bleef op 75 miljoen stuks. Een verdergaande daling was beter geweest. De prijzen daalden naar een te laag gemiddelde van precies een dubbeltje gemiddeld. De aanvoer van pluktulpen barst nu ook los en verdubbelde naar bijna 7 miljoen stuks. Die werden met een stuiver gemiddeld goed betaald.

Voor de komende weken is te hopen dat de meeste supermarkten en bloemistketens het 'Tesco-effect' blijven nastreven. Die keten ondervond immers enkele jaren geleden al dat de totale verkoop van bloemen vermindert op het moment dat de tulpen uit het schap worden gehaald. Voor iedere zichzelf respecterende bloemenverkooporganisatie toch minstens de proef op de som waard.

Ook in Rijnsburg is de aanvoer nog groot. Daarbij worden er veel buitentulpen en pluktulpen aangevoerd. Mede hierdoor is de gemiddelde prijs laag, maar wel stabiel. Mooie zware tulpen uit de kas kunnen nog steeds boven de € 0,20 opbrengen. Een leuke uitschieter waren enkele partijen 'Esperanto' die 30 cent opbrachten.

De aanvoer van lelies was over de gehele linie redelijk stabiel en ook de gemiddelde prijs kwam uit op vrijwel hetzelfde niveau als vorige week. Allen de aanvoer van LA-hybriden steeg aanzienlijk tot nu 1,5 miljoen stuks. Die maakten € 0,32 gemiddeld. De 2,3 miljoen Orientals deden € 0,64, een half miljoen Aziatische hybriden € 0,34 en de ruim 800.000 Longiflorums scoorden € 0,43.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.