Home

Achtergrond 227 x bekeken 1 reactie

Ministerie moet versmallen

Nederland is gebaat bij een toegewijd ministerie van landbouw en voedsel.

Nederland wordt wereldwijd gerespecteerd om zijn kennis en kunde op landbouwgebied. Bovendien komt krap 10 procent van al het geld dat in Nederland wordt verdiend direct of indirect uit de landbouw. Nederland zit met een jaarlijkse export ter waarde van dik €50 miljard in de mondiale top drie van exporterende naties. Landbouw in Nederland is nog steeds een factor van belang.

Dan is het vreemd dat politieke partijen momenteel over elkaar heen buitelen met voorstellen om het ministerie van LNV op te heffen. Of beter gezegd: op te knippen en in delen onder te brengen bij andere ministeries. Want de prestaties hierboven omschreven zijn in belangrijke mate tot stand gekomen dankzij het ministerie als platform. Als bindende factor waar de Nederlandse landbouw met al zijn geledingen samenkomt.

Dát er bezuinigd moet worden om de staatskas weer op orde te brengen is evident, daarover geen discussie. Maar het kan niet zo zijn dat Nederland als mondiale agrarische grootmacht in zijn bezuinigingsijver het ministerie van landbouw opdoekt. In álle EU-lidstaten is er een specifiek aan de landbouw toegewijd ministerie. Straks wordt er in Brussel gesteggeld over het Europese landbouwbeleid na 2013. Je moet er toch niet aan denken dat daar straks iemand zit van pak ’m beet het ministerie van Economische Zaken, die even een landbouw-badge heeft opgespeld.

Dit land is gebaat bij een toegewijd ministerie van landbouw en dito minister. Wel moet het zich concentreren op zijn kerntaken landbouw en voedsel. De afgelopen jaren heeft het ministerie zich verbreed met zaken als natuur en recreatie. Beter is om het ministerie weer te versmallen tot het Ministerie van Landbouw en Voedsel. De overblijvende ambtenaren kunnen zich daar dan volledig op richten. Dat vergroot de departementale kennis en kunde waar niet alleen de agrarische sector, maar heel Nederland baat bij heeft.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    N.A. Blok

    Goed commentaar van hoofdredacteur in nr 28.
    Het is te hopen dat niet bij hem gaat als in de politiek, morgen niet meer weten wat we vandaag verkondigd hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.