Home

Achtergrond 330 x bekeken

Minister hoeft plek gengewas niet te noemen

De minister van VROM hoeft niet de precieze locaties van veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten te noemen.

Dit heeft de afdeling rechtspraak van de Raad van State woensdag bepaald in twee zaken die waren aangepannen door Greenpeace Nederland.

De milieuorganisatie was het niet eens met vergunningen die verleend waren aan Avebe in onder meer Coevorden, Emmen en Veendam.

Vorig jaar bepaalde de Raad van State diverse keren dat de minister verplicht was om de precieze locaties bekend te maken van veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs. De plicht om de precieze locatie te noemen hangt af van de soort van de proef én van de gevolgen voor mens en milieu. De proeven met de aardappelplanten vallen in een andere categorie dan die met de maïs.

Een woordvoerder van Greenpeace zei in een reactie dat Avebe een alternatief heeft voor de gemodificeerde aardappelplanten. Ook een uitspraak van de Raad van State over een veldproef met genetisch gemodificeerd maïs was woensdag voor de milieuorganisatie teleurstellend. In deze zaak werd Greenpeace gedeeltelijk in het gelijk gesteld, maar het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto mag toch beginnen met de proef. Volgens Greenpeace gaat het er bij de proef om dat maïs bestand wordt gemaakt tegen een middel om onkruid te bestrijden. De milieuorganisatie vreest dat dit ertoe zal leiden dat meer landbouwgif in het milieu terechtkomt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.