Home

Achtergrond 1 reactie

Minder vroege aardappelen in Spanje

In Spanje is dit jaar 10,1 procent minder vroege aardappelen gepoot dan vorig jaar.

Spanje moet meer aardappelen importeren. Daardoor stijgt de notering van exportaardappelen van de beurscommissie Goes.

Volgens het Spaanse ministerie voor plattelandszaken wordt er 12.872 hectare vroege aardappelen geteeld in Spanje. Dat is 10,1 procent minder vanwege de vele regen. Het areaal erg vroege aardappelen is met 4,9 procent gekrompen naar 3.567 hectare.

Door het krappe aanbod is de prijs van vroege aardappelen in Spanje eind maart gestegen naar gemiddeld bijna 35 euro per 100 kilo af boerderij, meldt het ministerie. Dat was vorig jaar rond deze tijd bijna 22 euro.

Volgens het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw komen minder vroege aardappelen uit Spanje op de Europese markt. "Ook in Italië zorgen kou en regen voor een kleinere oogst."

Dit heeft een positief effect op de West-Europese. De beurscommissie Goes noteert deze week voor exportaardappelen 7 tot 8 euro per 100 kilo. Dat is 1 euro hoger dan drie weken geleden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Dit verhaal toont weer eens aan dat een beetje minder productie een grote plus op de prijs zet. 5 % minder areaal en meteen 60 % bij de prijs op. Dit lijkt me een goede ruil, minder werk en risico en een dubbele omzet!!! Hopelijk trekken de boeren hier lering uit!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.