Home

Achtergrond

Minder sterfte door beter meten ongeborenen

Het relatief hoge aantal kinderen dat in Nederland kort voor, tijdens en na de geboorte overlijdt, kan verminderen door het ongeboren kind aan het begin van de laatste drie maanden van de zwangerschap via een echo op te meten.

Tot nu toe gebeurt dat bij een normale zwangerschap alleen handmatig, maar dat blijkt niet altijd goed te gaan.

Dat constateert gezondheidswetenschapper Paul de Reu, die deze maand aan de Universiteit Maastricht promoveert op een onderzoek naar het voorkomen van zogenoemde perinatale sterfte. In Nederland overlijden de meeste baby's rond de geboorte in vergelijking met de andere Europese landen. "Zowel voor ouders als voor de betrokken zorgverleners ingrijpend en tragisch. Het laat vaak een schuldgevoel achter: was de geboden zorg toereikend'', aldus de onderzoeker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.