Home

Achtergrond

Melkveebedrijf over de grens

In het Duitse Surwold, vlakbij de grensovergang bij Bourtange, staat een melkveebedrijf te koop met een ligboxenstal voor 80 melkkoeien. Bij de boerderij hoort 69 hectare grond.

Bij het bedrijf staat een ligboxenstal waarin de nieuwe eigenaar goed uit de voeten kan, maar boeren die meer koeien willen melken en een nieuwe stal willen bouwen, kunnen hier ook aan de slag, zegt Harry Nijborg van Agriplaza Makelaars Niedersaksen. Hiervoor heeft het bedrijf al een bouwvergunning voor een stal voor 144 melk- en kalfkoeien en bijbehorend jongvee.

Bij de boerderij hoort 69 hectare grond, waarvan circa 12 hectare in eigendom. Van deze grond, hoofdzakelijk zand- en veengrond, ligt circa 14 hectare direct achter de boerderij en 55 hectare in de nabije omgeving. Indien gewenst is in de buurt meer grond te koop dan wel te huur, zegt Nijborg. De pacht varieert van 250 tot 350 euro per hectare. Omdat er weinig kapitaal hoeft te worden geïnvesteerd in grond, is dit bedrijf ook interessant voor een beginnende melkveehouder, aldus Nijborg.

De ligboxenstal is gebouwd in 1985 en daarna uitgebreid, waardoor er nu ruimte is voor circa 80 melkkoeien. De zijkanten van de stal zijn voorzien van windbreekgaas. Het tanklokaal is recent gerenoveerd. Hierin staat een nieuwe melktank van 9.000 liter (Mueller). Ook de melkstal is onlangs (2008) onder handen genomen en onder andere voorzien van nieuwe vloer. De koeien worden gemolken in een 2 x 8 visgraat melkstal van Westfalia. Naast het tanklokaal zijn een machinekamer en kantoor. Bovenin de stal is ook nog een kantoorruimte. Vanuit dit kantoor is er een goed overzicht op de koeien in de stal.

Daarnaast is er nog een grote, hoge schuur. Deze schuur, met houten gebinten, is gebouwd in 1930. Hierin staan de kalveren, droge koeien en machines, maar deze schuur kan ook in zijn geheel voor opslag van machines of stro en hooi worden gebruikt, aldus Nijborg. Verder is er nog een losse stal die eenvoudig geschikt kan worden gemaakt voor jongveestalling. Voor de opslag van kuilvoer en mais zijn er diverse kuilplaten en een sleufsilo van 8 bij 35 meter. Verder is er nog circa 1.250 kubieke meter aan mestopslag.

"Bij de boerderij staat een mooie, grote woning", zegt Nijborg. "De woning is midden jaren 60 gebouwd en onlangs gerenoveerd." De boerderij staat vlakbij Surwold, een dorp van 500 inwoners. Voor de basisvoorzieningen, zoals scholen en winkels, kan men terecht in Surwold. Voor het voortgezet onderwijs is men aangewezen op Papenburg. Maar Nederland is natuurlijk ook een optie gezien de korte afstand tot de Nederlandse grens.

In principe worden de woning, gebouwen, erf en 12 hectare grond in een keer verkocht, inclusief de pachtrechten waarop circa 350.000 kilo melk rust. Het totale melkquotum is ruim 9 ton. Overname van het gehele quotum is bespreekbaar.

Meer informatie: Agriplaza Makelaars Niedersaksen, Harry Nijborg, 0592 – 54 54 51 of 06 – 20 44 12 60, www.agriplaza.eu

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.