Home

Achtergrond

Melkquotumprijzen in Duitsland maken duikeling

De melkquotumprijzen in Duitsland zijn aan het einde van de aprilronde van de twee beurzen fors gedaald.

Ten opzichte van de voorlaatste ronde in november zakte de prijs op de beurs in het westen van het land met 9 cent naar 11 cent per kilo. Op de oostelijke beurs leverde de quotumprijs 4 cent in. Die belandde daarmee op 7 cent.

Het aanbod in beide handelsgebieden was ruim dubbel zo groot als de vraag. In totaal was er ruim 402 miljoen kilo te koop van meer dan 4.700 aanbieders, terwijl er maar voor krap 195 miljoen kilo belangstelling bestond, bij een kleine 3.100 boeren.

De omzet bleef tegen deze achtergrond beperkt. Uiteindelijk ging maar 178,5 miljoen kilo in andere handen over. Ruim 2.100 aanbieders bleven met hun quotum zitten.

Aan de vraagkant had bijna iedereen succes, op zo’n zestig inschrijvers na. Dat komt erop neer dat 98,2 procent van de vragers productierechten verwierf. Met name in Nedersaksen is relatief veel melk gekocht. Hier kan de productie met 27 miljoen kilo worden verhoogd.

De neergaande prijsontwikkeling komt volgens de waarnemers niet als een verrassing. Afgezien van de beperkte looptijd van de quotering en de ’automatische’ uitbreidingen van de productieruimte die er de resterende jaren aankomen, blijft de sector momenteel met de productie licht onder het plafond.

In Nederland schommelt de quotumprijs momenteel rond de € 17,25 per kilo vet. Het is nog afwachten wat de prijs dit jaar gaat doen. Voor een sterke prijsdaling lijkt het nog te vroeg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.