Home

Achtergrond 263 x bekeken

“Meer winst door lagere kosten en hogere opbrengsten”

Optimaliseren is het devies van melkveehouder Johnny van Eijden. Meer verdienen aan de melk is moeilijk door de lage prijzen. Meer overhouden door lagere kosten loont wél.

Gesteund door de GIBO Groep en veeteeltkundig Ingenieursbureau VIB onderzoekt Johnny van Eijden (33) uit Ryptsjerk (Frl.) de mogelijkheden. “Uit de analyse van VIB bleek dat het mogelijk was het eiwitgehalte te laten stijgen, ik zei: ‘laat maar zien!”

Het melkvee staat op zijn gemak te kauwen in de ruime, open stal. Zoals alleen koeien dat kunnen, volkomen kalm en met een warme belangstelling voor wie er nu weer de stal binnenkomt. Daarna richten ze al hun aandacht weer op hun kerntaak: vreten, kauwen, herkauwen en het verteren van de ruime voorraad ruwvoer die voor hen ligt. Het product, de melk, komt dan vanzelf. Voor Van Eijden is het zaak dat zijn koeien zich zo goed mogelijk van hun taak kwijten. Hij zorgt voor de randvoorwaarden.

Lage veeartskosten

Van Eijden zit samen met zijn ouders en – vanaf volgend jaar – zijn vrouw Jacoba in de maatschap. 70 stuks melkvee, 50 stuks jongvee. Er hadden er veel meer in de stal gekund. Van Eijden legt uit: “Het heeft geen zin om quotum bij te kopen, dat verdien je op dit moment niet terug. Veel beter kun je de kosten laag houden. De koeien hebben hier veel ruimte, voelen zich goed en ik ben er zeker van dat ze daardoor meer melk geven. Onze kosten zijn in ieder geval laag, zo zijn we voor de veearts gemiddeld maar 25 euro per koe kwijt. Het is mijn doel dit bedrijf te optimaliseren, dus zo’n hoog mogelijke opbrengst te behalen tegen zo laag mogelijke kosten.”
Het kan altijd beter en dat wist Van Eijden ook. Uit de gesprekken met zijn adviseur van de GIBO Groep bleek onder meer dat het eiwitgehalte hoger zou kunnen, wat gunstig is voor de productie van kaas. “Maar hoe doe je dat? Ik weet waar ik goed in ben en ken ook mijn beperkingen. Daar wil ik aan werken en daarom ben ik graag bereid te luisteren naar een specialist die mij meer kan vertellen. Want uiteindelijk wil ik bij de beste 5% zitten in de bedrijfsvergelijking van de GIBO Groep. Dan kun je winst maken en houd je aan het eind van de rit geld over op de lopende rekening.”

Simpele ingreep, groot verschil

Van Eijden kreeg de kans om mee te doen aan een pilot waarin vijf melkveehouders onder begeleiding van een VIB-adviseur gingen werken aan het verbeteren van hun bedrijfsvoering. Doel: een hoger eiwitgehalte. Van Eijden: “De adviseur pakt de melkcontrole erbij en kijkt vooral naar de beesten die achterblijven, want daar is wat mee aan de hand. Hij pikt het op papier er al uit, maar kijkt ook naar de koe. Waarom geeft ze de ene keer 33 liter en dan weer 25? Ik leerde dat je door simpele dingen al veel kunt doen. Bijvoorbeeld door tien liter warm water met een halve kilo suiker en propyleenglycol te geven aan een koe die het voer niet goed verteerde. Een koe die eerst achterbleef gaf daarna zo’n 6 liter meer.”
Een van de stappen naar een hoger eiwitgehalte was een andere brok, adviseerde de VIBadviseur. “Ik zei: ‘laat maar zien!’ Sinds vorig jaar april voeren we nu brokjes waarvan de samenstelling door VIB is geadviseerd. Inmiddels zijn de gehaltes flink gestegen, van 4.57 naar 4.83 voor vet, van 3.54 naar 3.70 voor eiwit. We melken ook meer. Toch geven we dezelfde hoeveelheid brokjes. Het verschil zit ‘m in de samenstelling. Deze brok is geen ballast maar zit vol belangrijke voedingsstoffen.”

Leuk om te ondernemen

Van Eijden is tevreden over de resultaten tot nu toe en wil verder. Dat is de ondernemer in hem, zegt hij. “Het is net steeds dat laatste beetje waardoor de koe beter presteert, de koe beter in conditie is en blijft, de vacht meer gaat glanzen en ze beter eet. Gaandeweg leer je heel veel en juist daarom vind ik het leuk om ondernemer te zijn.”

Lees ook:


VIB en GIBO Groep bundelen innovatiekracht voor melkveehouderij
De bedrijfsvergelijking van de GIBO Groep

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.