Home

Achtergrond

Meer uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid

Voor het eerst in bijna zeven jaar is het aantal uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid iets toegenomen.

In het laatste kwartaal van 2009 werden iets meer uitkeringen toegekend dan er werden beëindigd. In totaal ontvingen toen 834.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

De meeste uitkeringen - ruim 500.000 - worden nog steeds verstrekt op basis van de WAO, die inmiddels is vervangen door de strengere WIA. Sinds 2004 komen er geen nieuwe WAO'ers meer bij en worden ook geen nieuwe uitkeringen op basis van de WAZ, de WAO voor zelfstandigen, meer verstrekt. Het aantal daalt gestaag met circa 3100 per maand. Wanneer iemand 65 wordt, houdt de uitkering op. Mensen krijgen dan AOW.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.