Home

Achtergrond 265 x bekeken 2 reacties

'Meer ruimte voor bundeling'

Melkveehouders en andere primaire producenten moeten meer ruimte krijgen van de mededingingsautoriteiten om hun krachten te bundelen.

Deze eis van boerenorganisaties klonk gisteren ook uit de mond van landbouwminister Gerda Verburg. Lange tijd was Verburg van mening dat boeren genoeg mogelijkheden hebben om zelf marktmacht te organiseren, vooral via hun coöperaties. Nog steeds vindt de minister dat Nederlandse melkveehouders dank zij hun coöperaties een streepje voor hebben op collega-melkveehouders in andere Europese lidstaten. De Nederlandse melkprijs is relatief het hoogst.

Toch is de groeiende zorg over prijzen die ondernemers in de primaire sector voor hun product ontvangen terecht, vindt Verburg. Boeren moeten aan steeds strengere eisen voldoen inzake voedselveiligheid en andere ijkpunten, maar ze zien daar geen meerprijs voor terug. Verwerkende bedrijven en supermarkten blijven de eisen opschroeven en als het product niet precies aan die eisen voldoet, wordt het afgekeurd en kan het weg als afvalproduct. Daarmee is het bedrijfsleven doorgeschoten. Tegengas is nodig, aldus de minister. Ze is het eens met hen die meer aandacht vragen voor de marge van de boer. Maar boeren moeten er zelf ook beter voor opkomen, vindt ze.

De minister lijkt opeens meer oor te hebben voor eisen uit de hoek van de Dutch Dairymen Board, Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de groep van 23 lidstaten die de veehouderij extra willen beschermen. Echt afstand nemen van haar oude standpunten doet Verburg niet. Ze wil wel meer ruimte voor boeren om zich te organiseren richting afnemers. Anderzijds blijft ze een liberale basiskoers varen. Vangnetten zijn nodig om de gevolgen van prijsschommelingen op te vangen, maar ze wil geen 'hangmatten'.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  Foutje, de groep van 23 lidstaten die zuivel extra wil beschermen denkt aan heel andere maatregelen dan DDB. Meer op het terrein van contracten en mededinging, net zoals naar het lijkt Verburg hier.

 • no-profile-image

  melker in nederland wiens melk door een franse

  Als wij door onze minister van landbouw gekozen voor productie voor de wereldmarkt(met name melk)verleden jaar.Hoe kan het dan zijn dat wij de hoogste prijs voor de melk ontvangen?
  maak ons de werkelijke wereldmarktprijs voor boerderijmelk dan maar eens bekend?
  Anders kunnen wij niet staven.

Of registreer je om te kunnen reageren.