Home

Achtergrond 163 x bekeken

'Meer brandoefeningen op de Veluwe'

Op de Veluwe moeten meer brandoefeningen worden gehouden.

De recente natuurbrand bij Bergen in Noord-Holland laat zien welke ingrijpende gevolgen een brand kan hebben. De tientallen campings en tienduizenden toeristen op de Veluwe hebben baat bij oefeningen. Dat stelde de ANWB vandaag in dagblad de Gelderlander.

Gemeenten, campingbeheerders, brandweer en wegbeheerder doen er goed aan vaker te oefenen op grootscheepse ontruimingen als gevolg van een natuurbrand. Dat is vooral nodig om verkeersstromen van vertrekkende toeristen in goede banen te leiden, stelt een woordvoerder van de ANWB.

Op de Veluwe was vorige week code rood van kracht, wat zeer groot brandgevaar betekent. Dinsdag was het gevaar door regenbuien iets teruggelopen naar code oranje. Het stoken van open vuur in het gebied is nog altijd niet verstandig, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De ANWB wijst al langer op de mogelijke gevolgen van een grote natuurbrand op de Veluwe. "Het gebied herbergt campings die zo groot zijn als een klein dorp. Daarvoor moeten duidelijke ontruimingsplannen klaarliggen.''

De provincie Gelderland is samen met gemeenten op de Veluwe al bezig met een proef die moet uitwijzen of campinggasten en andere toeristen goed weten wat zij moeten doen bij een grote natuurbrand. De overheden willen weten hoe het gesteld is met de zelfredzaamheid van bezoekers aan natuurgebieden tijdens een onbeheersbare brand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.