Home

Achtergrond 1 reactie

Meer aandacht voor bescherming weidevogels

Vogelbescherming Nederland zet zich de komende jaren nadrukkelijker in voor weidevogels.

Zij doet dat samen met andere organisaties, liet een woordvoerster vandaag weten. Ondanks de maatregelen die al zijn genomen, gaat het steeds slechter met de weidevogels.

De aantallen van de meeste soorten nemen nog steeds onrustbarend af. Van de dertig soorten in Nederland broedende weidevogels staan er negentien op de Rode Lijst. Dat betekent dat ze in Nederland met uitsterven worden bedreigd.

De inspanningen van de afgelopen jaren hebben wel veel kennis opgeleverd. Zo is gebleken dat de dieren gebaat zijn bij grote gebieden waarin het beheer is afgestemd op hetgeen ze nodig hebben om te kunnen leven en zich voort te planten. Om de weidevogels te redden, is het belangrijk veel energie en geld te steken in gebieden waar er nog veel voorkomen. Ook moet er ruimte zijn om de gebieden uit te breiden. Alleen in omvangrijke gebieden waar het beheer is afgestemd op de eisen van weidevogels, is er een toekomst voor de verschillende soorten.

Vogelbescherming komt daarnaast met het duurzame fenomeen weidevogelboerderijen. De boeren op deze bedrijven zorgen voor een goede balans tussen (melk)productie en bescherming van de weidevogels. Door beheercontracten van twintig tot dertig jaar krijgen weidevogels een gebied dat langdurig stabiel blijft en naar hun behoeften is ingericht. Als de weidevogelboeren zich in een netwerk verenigen, kunnen ze elkaar helpen met hun kennis en ideeën.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    In de zuidelijke landen zoals Frankrijk ,Italie,Portugal en ook op Malta worden elk jaar duizenden trekkende weidevogels neergeschoten,zorg eerst maar eens voor een eensgezind EU beleid,dan dit hap snap beleid,het is dweilen met de kraan aan

Of registreer je om te kunnen reageren.