Home

Achtergrond 205 x bekeken

Meeldauw in tarwe Zuid-Nederland

In Zuid-Nederland is in wintertarwe al veelvuldig meeldauw vastgesteld, vooral in Zeeland en West-Brabant.

Het droge weer in combinatie met de vochtige ondergrond verhoogt de infectiekansen voor meeldauw, melden adviseurs van gewasbeschermingsmiddelenproducent BASF op basis van computermodellen. “Het is zaak om de tarwegewassen in de gaten te houden, en de middelenkeuze daarop af te stemmen’’, stelt adviseur Guus Bergmans van BASF.

Hoewel in het algemeen de granen goed groeien, komt Bergmans in Zuid-Nederland ook regelmatig percelen tegen met tweewassigheid. “Het grootste deel van de planten schiet dan al, maar zo’n 10 procent van de planten blijft achter. De vorst van deze winter is mogelijk de boosdoener. Maar deze planten halen de achterstand nog wel in.’’

In Noord-Nederland ontwikkelen de granen zich ook vlot. BASF-adviseur Bert Westhoff ziet wel grote verschillen in stand. Dat wijt hij aan het moment van vrijkomen van de stikstof. “,Maar over het algemeen hebben de gewassen niet te lijden gehad van de winter. Ook de ziektedruk in Noord-Nederland valt mee.”

In het midden en noorden van Nederland komen sneeuwschimmel en roest incidenteel voor. De schimmelziekte septoria komt wel regelmatig voor. Westhoff: “Maar dat is vooral onderin het gewas op het oude blad. Dat vormt nog geen risico.’’

Wel adviseert Westhoff de graangewassen intensief te controleren. “Zodra het derde blad voor 50 procent zichtbaar is, is een T1 bespuiting noodzakelijk.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.