Home

Achtergrond 510 x bekeken

Maisareaal groeit in VS

De akkerbouwers in de Verenigde Staten gaan dit jaar 36 miljoen hectare mais verbouwen.

Dat is 3 procent meer dan vorig jaar is geteeld. Het is de twee na grootste maisareaal ooit in de VS. Het statistische bureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft gisteren de areaalcijfers voor dit jaar gepubliceerd. Volgens US Grains Council, een organisatie dat de belangen behartigd van de graanketen, is de belangstelling voor mais gestegen onder de akkerbouwers omdat de vraag naar mais wereldwijd groeit. Vooral in de VS zelf wordt veel mais gebruikt voor de productie van bioethanol. Vooral in de staten Illinois, Kansas, Missouri en Ohio groeit het maisareaal.

Het USDA schat het areaal sojabonen voor dit jaar in op 31,6 miljoen hectare. Dat betekent een record voor de VS en 1 procent meer dan vorig jaar is geteeld. Het areaal sojabonen groeit vooral in Illinois, Iowa, Kansas, Nebraska, Noord- en Zuid-Dakota.

Volgens het USDA hebben de akkerbouwers door het natte weer in het afgelopen najaar veel minder wintertarwe in kunnen zaaien. Dat land is dit voorjaar voor een deel bestemd voor de teelt van zomergraan maar ook voor sojabonen en mais.

Gerst is veel minder in trek bij de Amerikaanse akkerbouwers. Het USDA gaat in de eerste areaalschatting van dit jaar uit van een gerstareaal van 1,3 miljoen hectare. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar is geteeld en is het kleinste areaal ooit in de VS.

Verder verwacht het USDA dat het areaal sorghum met 4 procent gaat dalen naar 2,6 miljoen hectare. Het areaal haver krimpt 1 procent naar 1,4 miljoen hectare. Dat is het één na kleinste haverareaal ooit in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.