Home

Achtergrond

Lusten en lasten

Dat de belabberde Griekse overheidsfinanciën en het gegoochel van Athene met cijfers de Europese economie niet kunnen ontwrichten, mag een wonder heten.

Alleen dankzij een forse lening van Brussel is ternauwernood voorkomen dat de euro in een vrije val terechtkwam.

Brussel is nu vastbesloten herhaling te voorkomen en heeft een aanscherping van de begrotingsregels aangekondigd. Wat heet aanscherping; als het aan de Finse Eurocommissaris van Economie en Monetaire zaken Olli Rehn ligt, moeten lidstaten voortaan hun huishoudboekjes aan de Europese Unie ter goedkeuring voorleggen. Details zijn nog niet bekend, maar dat het plan op veel weerstand kan rekenen, mag duidelijk zijn.

In een tijd dat het voor politici bon ton is om te pleiten voor minder Europa, lijkt een voorstel zoals dat van Rehn onrealistisch. Bovendien zou het in sommige EU-lidstaten tot juridische problemen kunnen leiden.

Toch heeft de Fin gelijk. Niemand heeft er baat bij als er weer miljarden aan steun verleend moeten worden aan een lidstaat die welbewust de regels heeft overtreden. Wie de lust van de euro wilt, kiest ook voor de lasten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.