Home

Achtergrond 248 x bekeken

Lichaam Poolse president gevonden

Het stoffelijk overschot van de Poolse president Lech Kaczynski, die zaterdag omkwam bij een vliegtuigramp nabij de Russische stad Smolensk, is gevonden.

De vliegtuigcrash sloeg een gat in de Poolse elite, met de dood van de Poolse president en zijn vrouw en veel Poolse hoogwaardigheidsbekleders. Ook de twee zwarte dozen van het Poolse presidentiële vliegtuig zijn inmiddels gevonden. Mogelijk heeft de piloot een fout gemaakt. Hij kreeg het advies om te landen in de Wit-Russische stad Minsk, maar besloot op Smolensk te landen, waar een dichte mist hing. Alle 96 inzittenden van de Toepolev-154 kwamen om, zeiden reddingswerkers.

Naast president Lech Kaczynski en zijn vrouw zijn de president van de Poolse centrale bank en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken om het leven gekomen. Verder verongelukten een groot aantal militaire topfunctionarissen en parlementariërs.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Bronislaw Komorowski, is nu waarnemend president. Hij zou het bij de geplande presidentsverkiezingen in het najaar opnemen tegen Kaczynski en hij maakte een goede kans de zittende president te verslaan. De Poolse grondwet bepaalt dat de verkiezingen nu eind juni gehouden moeten worden.

In Polen zelf is ontsteld gereageerd op de vliegramp. De Amerikaanse president Barack Obama nam het woord ,,verschikkelijk'' in de mond en heeft de Poolse premier Donald Tusk gebeld om hem te condoleren.

In Nederland zijn de Poolse gastarbeiders, vooral jongeren, in het werkhotel Westland in Maasdijk wel enigszins bedroefd, maar ze zijn er echter niet zo mee bezig. In hun ogen werd het tijd voor verandering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.