Home

Achtergrond 223 x bekeken

Lichaam Kaczynski aangekomen in Polen

Een militair vliegtuig met het stoffelijk overschot van de Poolse president Lech Kaczynski (60) is zondag geland in de Poolse hoofdstad Warschau.

Het staatshoofd kwam zaterdag om het leven door een crash van het Poolse presidentiële toestel nabij de West-Russische stad Smolensk. De ramp kostte alle 96 inzittenden het leven, onder wie vele Poolse hoogwaardigheidsbekleders.

Onder meer waarnemend president Bronislaw Komorowski, premier Donald Tusk en tweelingbroer Jaroslaw van het overleden staatshoofd wachtten de met een Poolse vlag bedekte kist op, die in Smolensk op het vliegtuig was gezet. De stoffelijke resten werden ontvangen door een presidentiële eregarde.

Militairen brachten de kist naar een rode loper op het vliegveld. Na een korte religieuze ceremonie namen familieleden en politici afscheid van de president. Onder meer zijn dochter Marta knielde zwijgend voor de kist.

Na de ceremonie wordt de kist naar het presidentieel paleis in het centrum van Warschau gereden onder begeleiding van een militaire escorte. Langs de route en bij het paleis staan duizenden mensen klaar om de rouwstoet te zien en de laatste eer aan hun president te bewijzen. Burgers hebben bij het paleis vele kaarsen aangestoken en bloemen neergelegd.

Eerder op de dag hadden de inwoners van Polen twee minuten stilte bewaard wegens de vliegramp. De kerken zaten zondag bomvol aan het begin van de week van nationale rouw.

In Smolensk had de Russische premier Vladimir Poetin kort voor vertrek van het militair toestel zijn respect betoond bij de stoffelijke resten van Kaczynski. Terwijl het Poolse volkslied werd gespeeld, legden Poetin en de Poolse ambassadeur in Rusland, Jerzi Bahr, rozen neer bij de kist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.