Home

Achtergrond

Leuker dan zo wordt het niet

Voorjaarswerk maakt opgewekt. Dat moet de grondhouding van de ondernemer zijn.

Het denkwerk is gedaan, avondvergaderingen achter de rug en de plannen voor 2010 zijn gemaakt. Met het nieuwe groen aan de bomen en het gras dat op gang komt, kan winterperiode 2009-’10 definitief afgesloten worden. Het is nu de tijd van het klassieke boerenwerk, alleen de Gecombineerde opgave nog invullen.

Vorige week maakten we met de fotograaf een rondje door Nederland. Op het maisland werd vooral bemest, de maiszaai komt op gang. Als het gaat om geschiktheid van de bodem om mais te zaaien, blijken de verschillen eerder lokaal of regionaal te zijn dan landelijk. Binnen een klein gebied liggen zowel te natte percelen die de machines nauwelijks kunnen dragen, als percelen waarin het zaad haast te droog ligt. Het is meestal een kwestie van ligging. Daar doe je niks aan, al speelt soms ook de boer een rol. Cultuurmaatregelen beïnvloeden de vroegheid van een perceel.

Zoals ze zich deze weken op hun percelen laten kennen, zijn de melkveehouders een opgewekt volkje. Logisch, het voorjaarswerk en het zicht op een eerste snede gras geven het leven een wat zonnige aanblik. Wat misschien meespeelt is dat de noteringen voor magere melkpoeder en boter wat aantrekken, al is het effect daarvan in de voorschotprijzen nog niet zichtbaar.

Je kunt ook redeneren dat het ze geraden is opgewekt te zijn. Welke ondernemer die zijn bedrijf serieus neemt, kan het zich veroorloven dat niet te zijn? Zeker, het maakt nogal uit of de vooruitblik op het komende jaar er een is op 35 cent per kilo melk of op 28 cent, maar optimisme hoort de grondhouding te zijn.

Een paar jaar geleden vatte een grote boer zijn bestaan zo samen: „Je neemt aan het begin van je arbeidzame leven de volstrekt irrationele beslissing boer te worden. Vervolgens ben je een leven lang bezig met het nemen van rationele beslissingen en beslissinkjes.”

Het voorjaar is het goede moment je het waarom te herinneren van de irrationele beslissing die je ooit nam.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.