Home

Achtergrond 10 reacties

'Landbouwvrijstelling is vorm van fiscale ontgroening'

De fiscale vrijstellingen voor de landbouw hebben negatieve effecten op klimaat en milieu en moeten worden afgeschaft.

Dat heeft Bernard ter Haar, directeur-generaal milieu van het ministerie van Vrom, vanochtend gezegd tegen de Kamer tijdens een gesprek over de toekomst van het belastingstelsel.

Ter Haar brak een lans voor verdere vergroening van het belastingstelsel. Een goede mogelijkheid daartoe is volgens hem het belasten van de uitstoot van CO2, bijvoorbeeld door de bestaande energiebelasting meer te richten op CO2. Deze maatregel kan het Europees emissiehandelsysteem voor CO2 aanvullen.

Daarnaast dient volgens Ter Haar ook gekeken te worden naar negatieve prikkels in het huidige belastingstelsel. "Ons huidige fiscale stelsel zit vol met vrijstellingen die schade toebrengen aan natuur en milieu, bijvoorbeeld voor de landbouw- en transportsector. Hier is sprake van fiscale óntgroening. Daar moeten we afscheid van nemen."

De Vrom-topambtenaar pleitte verder voor een grondwaterbelasting, een (eventueel decentrale) ruimtebelasting en een grondstoffenbelasting.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  over het algemeen zitten alleen grondgebonden bedrijven in de landbouwregeling. krijgen zij dan ook subsidie voor het opnemen van CO2 uit de atmosfeer? Landbouw stoot niet alleen uit maar maakt deel uit van de natuurlijke kringloop. Elke druppel olie die we naar boven halen verhoogt het co2 niveau op deze aardbol maar daar blijft onze staat natuurlijk vanaf. Liever de melkkoeien van ander slachten dan de eigen melkkoe.

 • no-profile-image

  topambtenaar

  Misschien wordt het tijd om belasting te gaan heffen over de uitstoot van opmerkingen en proefballonnen die tot niets anders dan nodeloze onrust leiden. Het levert veel geld op en dwingt mensen tot nadenken over wat ze gaan zeggen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als Bernard voor ieder uitgesproken letter een cent aan de overheid betaald is de overheids tekort zo weg

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Breng ze niet op ideeën Leen!

 • no-profile-image

  Leen

  Zonlicht blijf vooralsnog onbelast.

 • no-profile-image

  Han

  Wat denkt dhr. ter Haar te bereiken met al deze belastingen? Hij denkt vermoedelijk dat hiermee het gebruik van grondstoffen of ruimte minder wordt. Dat gebeurt zeker in Nederland want landen als China, India etc. zullen echt niet mee doen die liggen nog ver achter. Zo komen zij in een riante voorsprong positie en Nederland zal verder en verder achter komen maar gelukkig wel VERGROENEN, we hebben op enkele handelaren na geen geld meer om te vervuilen!! Gelukkig voor VROM Nederland zal straks in SCHOONHEID ten onder gaan en alleen nog bewoond worden door overheids dienaren en enkele minder bedeelden de ONDERNEMENDE Nederlander is dan al lang vertrokken naar bv. China.

 • no-profile-image

  Demeter

  Als je alle fiscale voordelen en subsidies afschaft, scheelt dat ook gelijk een bak met ambtenaren en andere nozums die al die regeltjes moeten uitvoeren.
  Verder graaien niet al die lui van accountantskantoren, standorganisaties e.d. uit die potten, zogenaamd om ons te helpen, maar eigenlijk (oud) uitbesteed ambtenarenwerk te doen, door subsidies e.d. aan te vragen.
  Vroeger deed je de meitelling in de kroeg daar werd je geholpen door een ambtenaar de districtbureau houder, nu mag je het zelf digitaal doen. Ambtenaren van landbouwvoorlichting mag je nu dik voor betalen.
  Red me zo ook wel als het moet, zonder steun, rode diesel etc, ect.

 • no-profile-image

  ab

  Er vaag verhaal. graag iest duidelijker weergeven wat er bedoeld wordt met "landbouwvrijstellingen"

 • no-profile-image

  gaatze

  De overheid moet bezuinigen en zoekt het bij de keihard werkende ondernemers.
  Het regeer kan beter eerst de balk uit haar eigen oog halen voordat ze begint te zeuren over een splinter in het oog van de ondernemers. M.a.w., ze moeten eerst maar eens stoppen met hun linkse hobby's, zoals EHS. Een ondernemer steekt geen geld in nutteloze/bodemloze projectjes. Dat kost hem of haar de kop. Hieruit blijkt ook maar weer waarom deze mensen amtenaar zijn geworden...

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Met dit soort figuren aan de top hoef je je niet af te vragen waarom dit land zo'n bende is. En het eind is nog niet in zicht.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.