Home

Achtergrond 254 x bekeken

Landbouwsteun flink hoger

De Europese landbouwsteun aan Nederland is vorig jaar met 10 procent gestegen.

Dat komt vooral door extra betalingen aan de zuivelsector ter compensatie van de melkprijzen.

Ook de tuinbouw kreeg flink meer geld, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van LNV.

In totaal werd in 2009 bijna 1,14 miljard euro aan inkomenssteun uitbetaald; een jaar eerder was dat nog 1,03 miljard. Ook de uitgaven voor plattelandsontwikkeling stegen, van ruim 23 naar 35 miljoen euro.

De grootste ontvanger van Europees geld was suikerconcern Cosun met 71,2 miljoen, gevolgd door The Greenery en zuivelbedrijf Hoogwegt. FrieslandCampina behoort eveneens tot de top, maar als gevolg van de fusie is het totaalbedrag lastig te bepalen.

Ruim 277 miljoen van de steun ging vorig jaar op aan marktmaatregelen, waaronder exportrestituties, interventie, verwerkingssteun en particuliere opslag. Het grootste deel hiervan ging naar de tuinbouw (119 miljoen), gevolgd door zuivel (97 miljoen), akkerbouw (50 miljoen) en veehouderij (11 miljoen). Voor de tuinbouw is de stijging te verklaren door de nieuwe uitvoeringsverordening voor groente en fruit.

De kosten voor marktmaatregelen in de zuivel namen toe door de herinvoering van interventies en restituties. Toen de markt zich vorig jaar begon te herstellen, besloot de Europese Commissie de restituties weer op nul te zetten. Volgens landbouwminister Gerda Verburg bewijzen de prijsstijgingen het nut van de getroffen maatregelen.

In de rundveehouderij steeg de uitbetaling van exportrestituties met zo’n 1 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.