Home

Achtergrond 644 x bekeken 1 reactie

Laat Varkansen binnenkomen

Het extreme rapport varkansen verdient het om de basis voor discussie te worden.

Op een Rabobank-bijeenkomst vorige week voor varkenshouders gaf een komiek met frisse blik een kijkje in de toekomst. „Straks gaat het niet meer om die varkens van jullie, maar om het fosfaat in de mest die ze produceren.”
Het was haast alsof de man rechtstreeks citeerde uit het rapport Varkansen van WUR Livestock Research. Dat spreekt niet van een mestprobleem, maar betoogt: ‘Oogst mineralen en energie als extra hoofdproduct en zie deze niet als afval.’

Naast de genoemde omslag in denken over mest en energie moet de varkenssector volgens de opstellers nog drie omslagen maken:
1. Geef een varken de ruimte om zijn behoeften te vervullen en profiteer daarvan.
2. Zet het varken volop in als kringloopdier en produceer milieuwaarde.
3. Bouw een actieve relatie op met natuur, burger en consument en verbind het bedrijf met zijn omgeving.
V
arkansen, springplank naar een duurzame veehouderij staat ver van de varkenshouderij van vandaag. Het rapport schetst met lieve plaatjes en mooie woorden een toekomstbeeld dat meer weg heeft van hoe het er op kinderboerderijen en in zichtstallen aan toe gaat, dan van de toekomst die de doorsnee varkenshouder zich zou wensen. Aanknopingspunten genoeg om het rapport als quatsch snel terzijde te leggen.

Mooier echter zou het zijn als varkenshouders het rapport uitlezen. De Wageningse hoogleraar Rurale sociologie Van der Ploeg noemt de varkenssector ‘succesvol in het demonteren van onwelgevallig beleid’. Die kwaliteit heeft de varkenshouderij misschien geen windeieren gelegd, maar de vraag is of dat model van aan de remwagen hangen ook voor de komende decennia voldoet. De Noord-Brabantse bouwstop kon er wel eens een signaal van zijn dat men het categorische ‘nee’ en daarmee de varkenssector zat begint te worden.

Het rapport Varkansen verdient het daarom als aanzet voor een discussie te worden gezien.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    varkens

    Een grote vraag: Waar wonen die consumenten (dus niet burgers) die het vlees tegen minimaal kostprijs afnemen?

Of registreer je om te kunnen reageren.