Home

Achtergrond 1 reactie

LTO: extra evaluatie Q-koorts nodig

Een extra evaluatiemoment deze zomer moet verduidelijken of het inderdaad nodig is om alle fokschapen in Nederland voor 1 januari 2011 te vaccineren tegen Q-koorts.

Dat zegt Nico Verduin, voorzitter van de LTO-vakgroep schapenhouderij.

"De beslissing van LNV om alle fokschapen verplicht te vaccineren is begrijpelijk, maar ik merk dat er in het land verschillend over wordt gedacht", legt Verduin uit. LTO legt zich bij het besluit van LNV neer, maar plaatst wel een kanttekening. Als deze zomer blijkt dat verplichte vaccinatie niet nodig is, moet daar van kunnen worden afgeweken.

"Onder de grote rivieren zijn veel schapenhouders het met de vaccinatieplicht eens", zegt Verduin. "Het geeft deze houders een stuk zekerheid. Boven de grote rivieren, waar de meeste vleesschapen rondlopen, ligt het anders. Relatief gezien zijn er weinig humane Q-koortsbesmettingen in het Noorden geconstateerd. Daarom twijfelen veel schapenhouders hier aan het nut van vaccineren tegen Q-koorts."

LTO pleit mede daarom voor een evaluatiemoment deze zomer. Maar er zijn ook andere argumenten. Zo zijn er tegen die tijd meer gegevens uit nu nog lopende onderzoeken bekend. Verduin:"Veel resultaten worden in mei en juni verwacht. Ook hebben we in de zomer een beter beeld van het aantal humane Q-koortsbesmettingen.” Daarnaast speelt het feit dat er naar verwachting pas eind augustus genoeg vaccin beschikbaar is om de ruim 400.000 schapen op bijna 4.500 bedrijven te enten.

Verduin weet niet of de verplichtte vaccinatie eventueel nog kan worden omgebogen in vrijwillige vaccinatie. Het blijft volgens hem een moeilijke afweging of gekozen moet worden voor verplichte vaccinatie of het risico op een dekverbod later dit jaar. "Vrijwillige vaccinatie is in ieder geval een mogelijkheid. Uiteindelijk was iedere houder zelf al verantwoordelijk of hij wel of niet vaccineert tegen Q-koorts."

Eén reactie

  • no-profile-image

    geitenhoudster

    in het buitenland is vastgesteld dat van alle humane uitbraken 50% werd veroorzaakt door schapen. Is het wel verstandig om langer te wachten met het enten van de schapen? Er wordt ons als agrarische sector al verweten dat we te laat in actie zijn gekomen. Is dit dan wel een verstandige zet?

Of registreer je om te kunnen reageren.