Home

Achtergrond 307 x bekeken

Kwart miljoen kijkt in vogelnesten

Ruim een kwart miljoen Nederlanders heeft in de afgelopen maand een kijkje genomen bij en in de nesten van acht inheemse vogelsoorten.

Zo hebben zij onder andere kunnen zien dat de oehoe’s twee jongen hebben gekregen. Het eerste kuiken is een week geleden geboren en vaderoehoe vliegt af en aan om zijn vrouwtje dode muizen te bezorgen.

De nesten van de oehoe, maar ook die van de steenuil, de kerkuil, de torenvalk, de koolmees, de ooievaar, de boerenzwaluw en de boomklever zijn te zien via webcams, die Vogelscherming Nederland heeft geplaatst. Op de internetpagina beleefdelente.nl is rechtstreeks te volgen wat de vogels aan het doen zijn. Deskundige vogelbeschermers houden dagelijks een weblog bij waarin ze het vogelgedrag verklaren.

Zo heeft een holenduif de nestkast van de torenvalk gekraakt. De boomklever is aan het nestelen. Ook bij de kerkuil wachten de meekijkers gespannen op het eerste ei. Alle voortekenen dat het vrouwtje gaat leggen zijn er. De ooievaars hebben op 28 maart hun eerste ei gelegd. Het duurt nog 24 dagen totdat dat uitkomt, weten deskundigen.

De acht webcams blijven op geheim gehouden plekken hangen totdat de nestelperiode van de vogels voorbij is. Ook Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de nesten. De Vogelbescherming hoopt met de actie meer mensen te interesseren voor inheemse vogels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.