Home

Achtergrond 414 x bekeken

Koude winter zorgt voor meer schade grasweiden

Het aantal veehouders dat dit jaar overgaat tot in- of doorzaai van weilanden met winterschade ligt vele male hoger dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit een rondgang langs diverse graszaadleveranciers. De graszaadverkoop is bij leverancier Limagrain met 35 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Vanwege de korte periode waarin het scheuren van grasland op bepaalde gronden is toegestaan en de doorgaans grotere inzaairisico’s in het voorjaar, neemt volgens Limagrain ook de vraag naar groeiversnellende zaadcoating sterk tot. De weilanden hebben volgens de leverancier flink te lijden gehad onder de het langdurige sneeuwdek, het te vroeg uitrijden van mest op nagenoeg bevroren grond en de daaropvolgende kale vorst.

Ook leveranciers Barenburg en Innoseeds signaleren een sterke stijging in de verkoop van graszaad dit voorjaar. ”Vooral de laatste twee weken nadat de sneeuw was verdwenen waren funest voor het grasland”, vertelt Edward Ensing van Barenburg. ”Deze weken schommelde de temperatuur heen en weer tussen de min 8 en plus 2 graden. Het gras bevriest en ontdooit daardoor telkens weer.”

In het prille voorjaar is de schade volgens Ensing nog niet zo goed te zien. Maar naarmate het seizoen vordert wordt het steeds beter zichtbaar, vertelt hij. ”De graspercelen zijn wel groen maar bevatten veel meer onkruid dan andere jaren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.