Home

Achtergrond 298 x bekeken

Kosten opleiding paardentandheelkunde aftrekbaar als scholingsuitgaven

De kosten voor een opleiding paardentandheelkunde zijn volgens het gerechtshof Arnhem geen ondernemingskosten. De kosten komen wel in aftrek als scholingsuitgaven.

Kort samengevat is de uitspraak van het Hof Arnhem de volgende:

Belanghebbende en zijn echtgenote oefenen in maatschapsverband een tandartsenpraktijk uit. Vanaf 2002 heeft belanghebbende in de Verenigde Staten een opleiding paardentandheelkunde gevolgd. In 2005 en 2006 heeft hij in dat kader geringe omzetten behaald. In 2002 wenst belanghebbende de kosten van de opleiding paardentandheelkunde in aanmerking te nemen. Het hof is met de rechtbank van oordeel dat deze kosten geen ondernemingskosten van de tandartsenpraktijk vormen.

Voorts is het hof van oordeel dat het paardentandartsschap geen zelfstandige bron vormt, omdat voordeel redelijkerwijs niet te verwachten was. Wel vormen de opleidingskosten scholingsuitgaven, omdat aannemelijk is dat belanghebbende de opleiding paardentandheelkunde volgde om (mede) daaruit in de toekomst inkomen te verwerven en in redelijkheid kon verwachten dat hij dit oogmerk na voltooiing van zijn opleiding zou kunnen verwezenlijken. Aan de echtgenote komt geen zelfstandigenaftrek toe, omdat is voldaan aan de zogenoemde uitsluitingsregel van art. 3.6 Wet IB 2001 inzake het urencriterium. Het hoger beroep wordt vervolgens gegrond verklaard.

Meer informatie: Hof Arnhem, 08/00123, 23 maart 2010

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.