Home

Achtergrond 426 x bekeken

Koolzaadprijs hoogst sinds juni

De koolzaadprijs is gestegen op de termijnmarkt in Parijs.

Woensdag sloot het meicontract op 318 euro per ton. Dat is 8 euro meer dan op dinsdag. Het meicontract staat op de hoogste notering sinds half juni vorig jaar.

Ook de Rotterdamse HPA-notering voor koolzaad staat op het hoogste niveau sinds half juni. Analisten geven diverse oorzaken voor de prijsstijging van koolzaad. Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij coöperatie Agrifirm, noemt de recente prijsstijging van aardolie als één van de oorzaken. "Ook de betere stemming op de graanmarkt duwt de koolzaadprijs omhoog."

Volgens voorzitter Antoon Kleverkamp van de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland (Colzaco) helpt ook de prijs van sojabonen een handje mee. "Die stijgt voortdurend."

Op de termijnmarkt in Chicago heeft het julicontract voor soja de hoogste stand bereikt sinds januari. Verder koopt China veel sojabonen. Het land heeft de import van sojaolie uit Argentinië stil gelegd uit onvrede met het Argentijnse onderzoek naar dumping van Chinese producten op de Argentijnse markt. China koopt veel sojabonen om zelf olie te winnen.

Het Duitse marktbureau Oil World zoekt de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging van koolzaad bij de verwachte krimp van het aanbod. In de EU daalt de koolzaadproductie dit jaar met 2,5 procent. Het ministerie van landbouw in Oekraïne verwacht dat 31 procent van het koolzaadareaal de winter niet heeft overleefd. Nog eens 20 procent staat er beroerd bij. Oekraïne is een grote leverancier van koolzaad aan de EU. Rusland schat dat 10 procent van het areaal koolzaad is uitgewinterd. In Wit-Rusland is dat 30 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.