Home

Achtergrond

Koolzaadnotering Parijs piekt opnieuw

De koolzaadnotering van het meicontract op de termijnmarkt in Parijs sloot vrijdagavond op 325 euro per ton.

Vanmiddag steeg de notering verder richting 330 euro. Dat is de hoogste stand sinds november 2008. Bij het sluiten van de krant was de slotnotering nog niet bekend. Vorige week maandag sloot het meicontract op 308 euro. De notering steeg 7 procent in een week.

De stijging is vooral een gevolg van speculatie, zeggen analisten. Maar ook het dreigende tekort aan koolzaad speelt een rol. De vraag naar koolzaad voor biodiesel neemt toe, vooral in Duitsland. Bovendien produceert Europa dit jaar minder koolzaad dan vorig jaar. Dat geldt ook voor Oekraïne, de grootste leverancier van koolzaad aan de EU en aan de VS en één van de grootste exporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.