Home

Achtergrond 168 x bekeken

Kohl wordt 80 jaar

Helmut Kohl wordt vandaag tachtig. De christendemocraat is zestien jaar lang bondskanselier geweest van achtereenvolgens West-Duitsland en heel Duitsland.

Niemand heeft de functie van Bundeskanzler langer bekleed dan Kohl (1982-1998). Door zijn rol bij de Duitse eenwording na de val van de Berlijnse Muur in 1989 verwierf hij de bijnaam Kanselier van de Eenheid.

De CDU en de Duitse regering hebben de officiële viering van de verjaardag zaterdag in Berlijn afgelast vanwege Kohls slechte gezondheid. Hij raakte twee jaar geleden zwaar gewond toen hij thuis ten val kwam en moest begin dit jaar een operatie ondergaan.

In een interview met de krant Bild van zaterdag dankt Kohl zijn artsten en verplegers en zijn vrouw Maike. "Als mijn vrouw er niet was geweest, zou ik niet meer in leven zijn'', aldus Kohl, die zijn verjaardag viert in Ludwigshafen, de grootste stad van de Palts.

Kohl huidige opvolgster Angela Merkel - door Kohl jarenlang aangeduid als 'mijn meisje' - had de oud-kanselier vrijdag al gedankt voor zijn inzet voor "een toekomst van Duitsland en Europa in eenheid en vrijheid''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.