Home

Achtergrond 338 x bekeken 2 reacties

Koeienboer moet het zelf doen

Er komt straks geen zuivelsteun waarop de boer kan bouwen

De High Level Experts Group on Milk zat op 26 maart in Brussel bij elkaar. Het is de vorig jaar oktober ingestelde deskundigenclub. Aanleiding waren de beroerde situatie op de zuivelmarkt en de boerenprotesten daartegen. Opdracht is om na te denken over mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Dat hebben de deelnemers gedaan en hun bevindingen kwamen de 26ste ter tafel.

Nou wordt daar door zo’n groep geen concreet beleid gemaakt. Duidelijk wordt echter wel waar de Europese melkveehouderij aan toe is.
De grote conclusie is geen andere dan dat de liberalisering onverkort wordt doorgezet. De melkveehouderij moet op eigen benen kunnen staan en van de EU niet te veel verwachten. Er blijft straks misschien een vangnet in de vorm van een interventie, maar het prijsniveau waarop die interventie in werking treedt, zo’n 21 cent per kilo melk, verzacht nauwelijks de tucht van de markt. Vooral ook omdat de Roemeense landbouwcommissaris Ciolos vindt dat het interventie-instrument minimaal moet worden ingezet.

De koeienboer die wil overleven, moet het zelf doen. Ondersteuning krijgt hij hooguit in de vorm van EU-stimulering van innovatie, vergroting van de concurrentiekracht van de EU-zuivel, inspanningen van de EU om de zuivelketens transparanter te krijgen en dat soort flankerende hulp. Aardig, maar geen reden om nog te kunnen rekenen op maatregelen die de melkprijs verhogen. Europarlementariërs willen daar de Europese consument niet mee opzadelen.

Ciolos pleit voor een gezonde, duurzame melkveehouderij in Europa. Maar wie dat wil vertalen naar een kostendekkende boerenmelkprijs zit ernaast. Problemen met de structuur van het platteland worden niet via de melkprijs opgelost.

Zoveel is duidelijk: er komt wel iets na de definitieve afschaffing van de melkquotering in 2015, maar zeker geen alternatief waarom EU-boeren vorig jaar riepen.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Leo als dit soort beleid doorgang vindt, wordt boeren en kwestie van springen van de ene prijspiek naar de andere, het onvermijdelijke dal overslaan. Ik zie de bui al hangen in de supermarkt van de ene dag op de andere een stunt prijs of een toren hoge prijs voor de melk. Afhankelijk van de wereld productie en daarna een blijvend dal, omdat de industrie voor veel producten een prijsvast plantaardig alternatief heeft gevonden. Het gevolg zal in ieder geval zijn een verder uitbuiten van de mondiale landbouw, ten bate van ???. Niemand weet eigenlijk waarom we de voedselproductie verwaarlozen, of is het vanwege het nieuwe >geloof< genaamd >vrije wereld markt<. De oplossing van alle problemen waar de politiek geen oplossing voor heeft!!

  • no-profile-image

    Piet Slingerland

    ''Liberalisering'' Deze weg is reeds ingeslagen en wat de nieuwe Roemeense Lanbouwchef van de EU duurzaam noemt, is misschien voor anderen een catastrophe!!!... Het wordt er allemaal niet gemakkelijker van!!!... @ Han, ik denk dat de EU-bobo's afgesproken hebben, dat de agrarische sector zichzelf moet zien te redden. Het was toch al duidelijk te merken afgelopen najaar, aan het gedrag van Marianne Fischer-Boel en haar vriendin Gerda (?).

Of registreer je om te kunnen reageren.