Home

Achtergrond 5 reacties

Klassieke veredeling verandert planten meer dan transgenese

Planten veranderen genetisch veel meer bij klassieke veredeling dan bij toepassing van genetische modificatie.

Ook bodemschimmels hebben een grotere invloed op de plant dan genetische modificatie. Dat stellen wetenschappers van de Justus-Liebig-Universität in het Duitse Giessen, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Het meerjarige onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Duitse en Amerikaanse universiteiten.

De wetenschappers hebben de twee gerstrassen Golden Promise en Baronesse met elkaar gekruist. De nakomelingen zijn in veldproeven uitgezaaid. Op andere percelen zijn twee transgene varianten van de gerstrassen gezaaid, die allebei genetisch zo zijn veranderd dat ze resistent zijn geworden tegen schimmels en een betere vertering geven als veevoer. Alle proefvelden zijn geënt met de nuttige bodemschimmel mycorrhiza.

Volgens de wetenschappers verandert de mycorrhiza-schimmel de chemische samenstelling van de gerstplanten, maar zit er geen verschil tussen de gangbare en de transgene rassen. Wel constateren de onderzoekers dat de rassen die genetisch zijn gemodificeerd veel minder afwijken van de moederrassen dan de kruisingen die via klassieke verdeling zijn voortgebracht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Lijkt me niet vreemd. Bij Gemodificeerde planten is ingegrepen op één of twee plaatsen binnen de genen streng. bij natuurlijke kruising kunnen alle genen worden hergestructureerd. En dan ook nog ongecontroleerd, dus dat dit meer afwijkingen zal geven lijkt me duidelijk.
  doorgaans worden bij modificatie plant vreemde genen ingebracht en dat zal bij kruisen nooit aan de orde zijn. Mijn inziens is hier een onderzoek gedaan waarvan de uitkomst bij voorbaat vast stond en als positieve uitslag voor GMO toelating moet dienen.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Inderdaad Han.men zal geen middel schuwen om Gen technologie er door te drammen......

 • no-profile-image

  Rika

  Volgende week verdwijnt er vast weer een onderzoek in de prullenbak waaruit het tegendeel blijkt. Alles is erop gericht om gentechnologie erdoor te drukken. De schade (zieken en doden) doen we gewoon af als "vallend binnen de categorie van de staande landbouw". Het zal gaan als met het preventief enten door dierenartsen van kippen en andere dieren in de bioindustrie. Eerst geld verdienen. Daarna, nadat er meer dan honderd doden zijn gevallen en dit aantal zal verdubbelen, wil het CDA en de VVD het overlaten aan de markt om het onnodige medicijngebruik terug te dringen. Mensen levens zijn banaal waardeloos, alleen het containerbegrip "economie"doet wonderen. Teveel mensen aan de top hebben belegd in gentechnologie. Ze willen hun geld verzilveren. Dan mag het wel een paar honderd mensen levens kosten vindt de politiek kennelijk, want dat er doden vallen wordt niet door hen betreurd.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Artikel voor meer fundamentele achtergrond. http://www.pnas.org/content/107/14/6198.full.pdf+html

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Bijgaand het artikel voor meer fundamentele discussie. http://www.pnas.org/content/107/14/6198.full.pdf+html

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.