Home

Achtergrond 236 x bekeken

Kiezers zien graag VVD en verwachten Cohen

Kiezers willen de VVD in het kabinet en beoogd PvdA-lijsttrekker Job Cohen wordt verwacht als premier. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond.

Bij de vraag welke partijen in een nieuwe regering moeten, scoort de VVD met 47 procent het hoogst. Daarna volgt de PvdA (41 procent), D66 (36 procent) en het CDA (33 procent). De VVD wordt ook vaak genoemd door kiezers van PVV, CDA en D66. De PVV wordt het vaakst genoemd als partij die zeker niet in het kabinet moet komen.

51 procent denkt dat Cohen de volgende premier wordt. CDA-leider Jan Peter Balkenende wordt door 17 procent genoemd en VVD-voorman Mark Rutte door 7 procent. Op de vraag wie men hoopt dat er premier wordt, noemt 38 procent Cohen, 18 procent Balkenende en 12 procent Rutte.

Afgelopen vrijdag gingen in de peiling van onderzoeksbureau Synovate PvdA en CDA gelijk op, met elk 30 zetels. In de peiling van De Hond is dat zondag ook het geval als gevraagd wordt naar de verwachte uitslag: PvdA op 30, CDA op 29. De VVD volgt 25 op zetels en de PVV met 20.

Over mogelijke coalities is er nog veel verdeeldheid. Het hoogst scoort CDA, VVD en PVV (25 procent), de combinatie PvdA, VVD, D66 en GroenLinks wordt door 20 procent genoemd. De VVD-kiezers noemen deze laatste optie nauwelijks. De combinatie van PvdA, GroenLInks, SP, D66 en ChristenUnie scoort 19 procent.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2000 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.