Home

Achtergrond 301 x bekeken 8 reacties

Kemphanen vinden Fries weiland onplezierig

Steeds meer trekkende kemphanen laten de Friese weilanden links liggen.

Dat staat in het jongste nummer van het tijdschrift Van Nature van Natuurmonumenten. Volgens Yvonne Verkuil van Rijksuniversiteit Groningen nemen de 'Nederlandse' kemphanen tegenwoordig een andere trekroute omdat de Friese weilanden door ontwatering en door intensivering van de landbouw onaantrekkelijk zijn. De vogels hebben daardoor ook een ander broedgebied moeten kiezen.

Verkuil ontdekte dat de kemphanen ervoor kiezen in de Pripyat-delta in het zuiden van Wit-Rusland op krachten te komen. Broeden doen ze tegenwoordig vooral in Siberië. "De verslechtering van de opvet-graslanden bij ons, verplicht vogels dus tot zo'n enorme stap. Een stap die levens kost. Nieuwe gebieden en nieuwe routes ontdekken is immers altijd vol risico's'', aldus Verkuil.

Natuurmonumenten probeert het de overgebleven kemphanen in Friesland naar de zin te maken. Volgens de beheerder van Natuurmonumenten in zuidwest-Friesland is de landbouw te onvriendelijk geworden en te weinig geschikt voor kemphanen. Hij verwacht wel veel van de komst van nieuwe natuur voor weidevogels in het gebied. Die komt tot stand door ruilverkaveling en compensatie voor natuurschade door de aanleg van een nieuwe weg ten zuiden van Leeuwarden. Weidevogels maken volgens hem alleen een kans in reservaten en niet op het boerenland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dat maakt niet uit. Het gaat er om dat er weer grond kan worden ingepikt.

 • no-profile-image

  Weet

  Het wordt hoog tijd voor een onafhankelijke monitoring van de weidevogels. Daarna belonen van goed gedrag waardoor je kan zien wie uiteindelijk de prestaties levert waar nu in ieder geval een deel van dit speelveld over jokt. Vraag maar eens cijfers op! Waar je ze niet krijgt is het slechts politiek spel. Wie prikt de ballon door?

 • no-profile-image

  piet de boer

  Heb ooit land van natuurmonumenten mogen maaien(was toen in dienst bij boerenhulp) Wat me op viel: geen weide vogel te bekennen. Hou toch aub je snavel als op land van natuurmonumenten geen weidevogel voor komt, en dan gaan vertellen hoe het wel moet. Zulke mannetjes onmiddelijk naar siberie sturen(werkkamp)

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Even een citaatje: "Natuurmonumenten probeert het de overgebleven kemphanen in Friesland naar de zin te maken. Volgens de beheerder van Natuurmonumenten in zuidwest-Friesland is de landbouw te onvriendelijk geworden en te weinig geschikt voor kemphanen. Hij verwacht wel veel van de komst van nieuwe natuur voor weidevogels in het gebied. Die komt tot stand door ruilverkaveling en compensatie voor natuurschade door de aanleg van een nieuwe weg ten zuiden van Leeuwarden. Weidevogels maken volgens hem alleen een kans in reservaten en niet op het boerenland." Daar zeggen ze dus iets wat niet klopt he... bij Nm gaat een weidevogel niet zitten broeden, want daar is allen maar gevaar. Ook voldoet de grond van die lui niet, want die is te schraal. Kan nog wel veel meer dingen bedenken waarom ik durf te stellen dat die man liegt. Groeten, Sjoerd

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Zoals ik al zei: het gaat om het inpikken van grond.

 • no-profile-image

  gert

  De kemphanen hebben blijkbaar ook geen behoefte aan alle nieuwe natuur die op landbouwgrond is aangelegd,dan maar naar siberie waar natuur in overvloed is,misschien kan Natuurmonumenten er wel achteraan en daar ook naar toe verkassen,ideaal oord voor die organisatie

 • no-profile-image

  kani Baal

  In Siberië hebben ze ook kampen.Daar kunnen mensen naar toe die altijd maar tegen elke vorm van natuurbeheer zijn. Het schijnt dat als je maar lang genoeg in zo een kamp zit geen last meer hebt van frustraties.

 • no-profile-image

  fugelwachter

  vanmiddag nog 30 balzende hanen gezien. dus weer mensen die van uit hun flatje conclusies trekken

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.