Home

Achtergrond 150 x bekeken

Kamer praat na over mislukte aanslag Detroit

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam naar Detroit in de Verenigde Staten op eerste kerstdag.

Een 23-jarige Nigeriaan probeerde springstof tot ontploffing te brengen, maar werd overmeesterd door de Nederlander Jasper Schuringa.

Kort na de mislukte aanslag kondigde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) aan dat op alle vluchten naar de VS snel bodyscans zouden worden ingezet om passagiers te controleren. Op termijn moet voor alle vluchten vanuit Nederland deze vorm van controle komen. Ook in Europa maakt Nederland zich sterk voor de bodyscan. Schiphol stelde dat de kans groter was geweest dat de Nigeriaan was gepakt als hij door een bodyscan had gemoeten.

In de Tweede Kamer bestaat steun voor de maatregel. Volgens justitie hoeft niet gevreesd te worden voor de privacy van de passagiers omdat een computer in eerste instantie kijkt of er iets aan de hand is. Pas als er een afwijking wordt geconstateerd, komt een menselijke beveiliger in actie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.