Home

Achtergrond

Kamer hikt aan tegen Friese supergemeente

De Tweede Kamer heeft moeite met de voorgenomen samenvoeging van de Friese gemeenten Sneek, Bolsward, Nijefurd, Wûnseradiel en Wymbritseradiel.

De gemeente krijgt meer dan 80.000 inwoners en bijna zeventig kernen. De Kamer vindt de fusiegemeente wel erg groot worden, vooral in vergelijking met veel kleinere buurgemeenten.

De SP spreekt van een 'monstergemeente'. PvdA en CDA zien ook bezwaren, maar steunen de samenvoeging omdat de gemeenteraden zich ervoor hebben uitgesproken. Voorwaarde is wel dat andere Friese gemeenten nog de vrijheid hebben om al of niet te kiezen voor samengaan met buurgemeenten.

GroenLinks heeft twee wetswijzigingen klaarliggen om Nijefurd en Wûnseradiel buiten de samenvoeging te laten. Zij kunnen zich dan gaan richten op andere gemeenten. Maar andere partijen zien er niet veel in om een gemeentelijke herindeling in de Tweede Kamer ingrijpend te wijzigen.

Ook staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) voelt daar niets voor. Ze zei de uitkomsten van een zorgvuldig proces niet zomaar opzij te willen schuiven. Voor de nieuwe gemeente bestaat draagvlak bij de betrokken gemeentebesturen. Daar komt nog eens bij dat er een samenhangende gemeente ontstaat. Buurgemeenten staat het ook straks nog vrij over hun eigen toekomst te beslissen.

De Tweede Kamer praat volgende week verder over de gemeentelijke herindeling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.