Home

Achtergrond 1 reactie

Jarige zandraket bekender dan aardappel

Er is geen plant ter wereld waar wetenschappers en plantveredelaars meer van weten dan van de zandraket.

Het nietige onkruid Arabidopsis thaliana groeit gewoon tussen de straatstenen, maar staat aan de basis van vrijwel alle moderne kennis over plantenziekten, genetische modificatie en smaakverbetering van gewassen. Meer dan twaalfduizend wetenschappers wereldwijd doen sinds 25 jaar onderzoek aan het plantje.

De zandraket heeft zijn beroemdheid als modelplantje te danken aan de afdeling Plantenfysiologie van de Wageningen Universiteit. Hoogleraar Maarten Koornneef had in 1983 nog de grootste moeite om een artikel over de zandraket gepubliceerd te krijgen, maar na een congres in 1985 was het hek van de dam. Moleculair biologen in Europa en de VS gingen werken met de Arabidopsis en er kwamen fondsen beschikbaar. Tegenwoordig verschijnen er alleen al in Wageningen meer publicaties over de zandraket dan over belangrijke voedingsgewassen als aardappel en tomaat, aldus de universiteit.

De zandraket zit genetisch relatief eenvoudig in elkaar, wat onderzoek overzichtelijk maakt. Via het plantje zijn nieuwe plantenhormonen ontdekt, die onder meer groei en bloei regelen. Na 1988 zijn volgens Wageningse wetenschappers alle belangrijke ontdekkingen over plantengroei via de zandraket gedaan.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet

    Wel typisch een kop voor een wetenschappelijk instituut... Een plant telt zijn verjaardagen vanaf het moment dat wíj hem ontdekt hebben ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.