Home

Achtergrond 240 x bekeken

Italië weer in gebreke met superheffing EU

Italië blijft opnieuw in gebreke bij het innen van oude superheffingsbedragen.

Dit constateert de Europese Commissie in een rapport dat vorige week is besproken in het permanent landbouwcomité CSA.

Het gaat om de inning van ongeveer 1 miljard euro aan heffing bij een groep van bijna 8.000, vooral grotere, melkveehouders. Deze melkveehouders hebben er in 2003 voor gekozen niet mee te doen aan de 'amnestieregeling' die de Italiaanse regering toen overeenkwam met de Commissie en de overige lidstaten.

Toen waren er ongeveer 23.300 veehouders die samen ruim 1,3 miljard euro superheffing moesten betalen over de jaren 1995 tot en met 2002. Meer dan 15.000, vooral kleinere, veehouders gingen er toen mee akkoord om de superheffing in termijnen terug te betalen aan de Italiaanse overheid, nadat de overheid had toegezegd hun heffing vooruit de betalen aan Brussel.

De boeren die meededen aan de inkeerregeling beloofden jaarlijks een vast bedrag van de oude heffing af te lossen aan de Italiaanse overheid. Boeren mochten maximaal veertien jaar doen over de terugbetaling. Deze terugbetalingsregeling, waarmee in totaal 345 miljoen euro is gemoeid, verloopt tot nu toe goed.

Het overgrote deel van de boeren betaalt het verschuldigde geld op tijd en volgens de afspraken. Niet goed gaat het met de terugbetaling van de hoofdsom. Van de 1 miljard euro bij de 8.000 grotere boeren heeft de Commissie nauwelijks iets teruggezien.

Ook weet de commissie niet hoe het gaat met de incasso van het geld. Italië meldt er niets over in de voortgangsrapporten. Wel is duidelijk dat een flink deel van de 8.000 melkveehouders zich vastklampt aan juridische procedures, om de heffing niet te hoeven betalen.
Tot nu toe speelt de superheffingsdiscussie met Italië vooral op ambtelijk niveau, maar de kans is groot dat een nieuwe botsing optreedt tussen Italië en de Commissie plus collega-lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.