Home

Achtergrond

Inzaaien van suikerbieten loopt achter op vorig jaar

In Nederland was begin deze week (12 april) 39 procent van het bietenareaal gezaaid.

Vorig jaar op 13 april was al 84 procent van de suikerbieten gezaaid. Op 14 april 2008 was dat 37 procent. Dat meldt het bieteninstituut IRS op basis van de inventarisatie van Suiker Unie. "Door het wisselvallige weer van de afgelopen weken in veel regio’s lag het zaaien lang stil. Eind vorige week is men weer gestart."

Volgens IRS ging in een week op 14 procent van het areaal het zaad de grond in. "Afgelopen week is op het Noordelijk zand (29 procent) en in de Noordoostpolder (26 procent) het meest gezaaid. Het minst is nu gezaaid in Gelderland (20 procent) en het meest in Zeeuws-Vlaanderen (73 procent). Deze week zal waarschijnlijk een massale uitzaai plaatsvinden."

Volgens IRS verloopt de opkomst op eerder gezaaide percelen goed. "Op sommige percelen is echter al vreterij door slakken en emelten geconstateerd. Enkele percelen worden overgezaaid."

Of registreer je om te kunnen reageren.