Home

Achtergrond

Iets meer kalverslachtingen over eerste kwartaal 2010

Over de eerste dertien weken van dit jaar zijn er 361.677 vleeskalveren geslacht.

Vorig jaar werden er in de zelfde periode 355.380 kalveren geslacht; een verschil van een dikke 6.000 stuks, ofwel 1,8 procent.

Kijkend naar de leeftijd van de geslachte dieren is er een verschuiving gaande naar de categorie jonger dan acht maanden. In het eerste kwartaal zijn er 25.224 ofwel 9,2 procent meer dieren geslacht op een leeftijd jonger dan achtmaanden. Bij de categorie ouder dan acht maanden is het beeld net andersom. Er zijn 18.927 ofwel 23 procent minder dieren geslacht in deze categorie.

In de rosékalverhouderij is de ontwikkeling gaande naar afleveren op een leeftijd van minder dan acht maanden. Deze dieren kunnen worden afgezet onder de naam kalfsvlees. Op sommige buitenlandse markten is dit vlees af te zetten als jong rosé kalfsvlees. Oudere rosés vallen onder de definitie jong rundvlees en zijn niet als kalfsvlees af te zetten. Ondermeer Alpuro onderzoekt de mogelijkheden om te komen tot een apart productie en afzetsegment voor jong rosé kalfsvlees.

Door deze verschuivingen die puur een gevolg zijn van de nieuwe definities die sinds juli 2008 gelden in de EU, neemt de omzetsnelheid in de vleeskalverhouderij toe. Hierdoor stijgt het aantal slachtingen en zijn er ook meer kalveren nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.