Home

Achtergrond 6 reacties

Ierse melkprijs komt in de buurt van kostendekkend

De Ierse zuivelfabrikant Kerry heeft de melkprijs verhoogd met 1,90 cent per liter, waardoor die nu op 25,66 cent per liter is gekomen.

Volgens de Irish Farmers Association (IFA) komt Kerry daarmee een eind in de buurt van de 28 cent die nodig is om de kosten te dekken en de boeren ook nog een bescheiden inkomen te bieden.

De opwaartse trend werd ingezet op de maandelijkse melkveiling van United Dairy Farmers. Daar werd vorige week een notering bereikt van 25,63 pence (28,7 cent) per liter, 10 procent meer dan in februari. De veiling is weliswaar in Belfast in het tot het Verenigd Koninkrijk behorende Noord-Ierland maar zet wel de toon voor de melkprijzen in de zuidelijke republiek.

Voorzitter Kevin Kiersey van de melksectie binnen de IFA is tevreden. "Kerry komt weliswaar van een laag niveau maar ze hebben de prijs sinds begin dit jaar nu verhoogd met 2,85 cent per liter. Dit is een bevestiging dat een combinatie van lage aanvoer en aantrekkende vraag leidt tot een werkelijke verbetering in de opbrengsten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nn

  melkveehouder wil ook een duurzaam, leven leiden: er wordt vaak gezegd dat er aan de kostprijs gewerkt moet worden. nu begin ik te begrijpen waarom met dat zegt! als jij de prijs van Otten nodig hebt om "kostendekkend" te werken dan is er voor jou nog veel "werk" te verzetten als je tenminste duurzaam boer wilt blijven en niet links en rechts voorbij wordt gegaan door collega's die een significant lagere kostprijs weten te realiseren.

 • no-profile-image

  Han

  Wie het artikel goed leest komt tot de conclusie de prijs alleen >kosten dekkend< is als boer genoegen neemt met een >bescheiden inkomen< Dus geen LOON naar WERKEN maar een FOOI. Kostendekkend is voor mij alle kosten zijn gedekt en niet alleen de betaalde kosten aan voer, bank etc. maar ook rente eigen kapitaal en arbeid van alle gezins leden. Zolang al deze kosten niet boven tafel liggen is de prijs nog niet DUURZAAM en onder de maat.

 • no-profile-image

  gert

  Kostendekkend dat is al heel wat voor een boer

 • no-profile-image

  .

  Als je tenminste een fatsoenlijke arbeidsvergoeding in je kostprijs meeneemt, anders is het noppes.

 • no-profile-image

  melkveehouder wil ook een duurzaam

  De prijs van Otten is onder dehuidige omstandigheden in nederland kostendekkend.

 • no-profile-image

  de melkveehouder die ook nog af en toe

  Geachte NN ,op pagina 7 van 23februari 2008 van het agrarisch dagblad hebik gelezen dat kostprijs in 2006 volgens het LEI met 3 eurcent was gestegen naar € 0,54.
  Zo realiseerde grtere bedrijven toen met 112 melkkoeien een kostprijs van:€ 0,4993 en bij kleine bedrijven lag de kostprijs op:€ 0,6805.
  U zult wel niet de behoefte hebben gehad om na te gaan wat u op dit moment met een melkveehouderij naar toe aan het gaan bent.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.