Home

Achtergrond

’Huidige excretienormen jongvee zijn niet reëel’

Een bedrijfsspecifieke excretie (BEX) voor jongvee levert een fors lagere mestproductie op dan de forfaitaire norm. Dat blijkt uit een project van Praktijknetwerk Jongveeopfokkers van de Wageningen UR.

Gemiddeld blijkt de mestproductie 20 procent lager te liggen, zo blijkt uit berekeningen op elf bedrijven. De huidige forfaitaire normen liggen voor jongvee onder de een jaar op 35,1 kilo stikstof per jaar en voor jongvee ouder dan een jaar 66,7 kilo. ”Met onze bevindingen is het niet reëel om deze normen te handhaven voor jongveeopfokbedrijven”, aldus projectleider Ton Derks. In het onderzoek blijkt de excretie van stikstof 3 tot 40 procent lager te liggen dan de forfaitaire norm; voor fosfaat ligt het tussen de 8 en 45 procent lager.

Uit het onderzoek blijkt dat met name het ruw eiwit-gehalte in het rantsoen lager is dan verwacht. Dat komt doordat jongvee vaak gras krijgt dat later is gemaaid en relatief meer natuurgras krijgt.

Daarbij wordt 70 procent van het jongvee geweid. In het rantsoen blijkt ook dat jongvee met 33 procent mais, 56 procent kuil en 11 procent bijproducten meer mais krijgt dan de norm die LNV gebruikt voor de forfaitaire norm. Gebruik van de BEX voor jongveeopfokbedrijven kan bedrijven duizenden euro’s schelen omdat ze minder mest hoeven afvoeren en meer kunstmest per hectare mogen gebruiken. De werkgroep gaat hierover praten met LNV.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.