Home

Achtergrond

Hoza verwacht 2.000 hectare uitbreiding van uienareaal

Uienhandelsbedrijf Hoza voorziet een areaalgroei van 10 procent voor de zaaiuien.

"Ik verwacht dat er 2.000 hectare bijkomt", zegt mede-eigenaar Kees Hoogzand. Volgens deze visie komt het Nederlandse areaal uien op ruim 21.500 hectare.

Uienzaadbedrijven De Groot en Slot en Nickerson-Zwaan lieten vandaag weten een groei van 7 procent te verwachten. Hoogzand gaat bij zijn verwachting uit van de eigen zaadverkoop van het Zuid-Hollandse bedrijf. "Wij hebben als vrij kleine speler al voor ongeveer 1.000 hectare meer zaad verkocht. Landelijk lijkt me een uitbreiding van 2.000 hectare, zo’n 10 procent, reëel."

De uitbreiding zit vooral in het gele segment, denkt Hoogzand. "Wij hebben duidelijk meer zaad voor rood verkocht, maar landelijk denk ik dat geel het meest groeit."

Deze 10 procent uitbreiding zegt niet alles over de productie, geeft Hoogzand aan. "We kampen momenteel behoorlijk met droogteproblemen", legt hij uit. "Korstvorming en droogligging zijn actuele onderwerpen. We beregenen zelf ook nu. De start is niet geweldig en we kruipen al naar mei toe. Het moet allemaal nog groeien."

Tweewassigheid ligt op de loer. Percelen liggen deels droog. Om toch een uniforme opkomst te krijgen, kan beregenen uitkomst bieden, in elk geval om het zaad te laten kiemen. Hoogzand: "Of je er daarna mee moet doorgaan, ligt aan de omstandigheden. Als je gesloten bovendek hebt, kan het zonder hulp goed gaan. Er zijn echter ook jaren geweest waarin we vier keer moesten beregenen."

Of registreer je om te kunnen reageren.