Home

Achtergrond 9 reacties

Hooi Oostvaardersplassen lokt weinig grazers

De grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen staan niet te dringen bij het droge hooi dat op aandringen van een meerderheid van de Tweede Kamer na deze lange winter voor ze wordt neergelegd.

”Het loopt geen storm bij dit voer”, aldus demissionair minister Gerda Verburg donderdag na afloop van de ministerraad.

Een paar runderen en een edelhert kwamen deze week af op het hooi. De ook in het gebied levende konikpaarden hebben er geen behoefte aan. Hoelang dat bijvoeren nog wordt voortgezet, weet Verburg niet. Volgende week wordt bekeken of het nut heeft om nog langer door te gaan. De Schotse Hooglanders op de Veluwezoom zijn afgelopen week niet bijgevoerd, omdat dit volgens de veterinair deskundigen niet nodig was.

Omdat Staatsbosbeheer volgens Verburg ’’terughoudend” is met voeren, betekent deze actie niet per definitie het einde van het experiment om de natuur in de Oostvaardersplassen haar gang te laten gaan. ”Een heel grote impact heeft dit bijvoeren niet. De evaluatie gaan we rustig doen”, aldus de minister. Op aandringen van de Kamer buigt de Kamer zich zoals gepland in 2011 maar al in het najaar van 2010 over de vraag hoe het verder moet met het beheer in de Oostvaardersplassen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Dit gaat toch hopelijk om een 1 aprilgrap? Ben het met Sanda eens, vers gras is toch veel lekkerder dan hooi? Om hier nou nog weer uren over te gaan bakkeleien (wel niet bijvoeren en hoe lang nog door te gaan) lijkt me ridicule onzin. Stel liever eenmalig een draaiboek op bij hoeveel dagen sneeuw, of bij welk vetpercentage van de dieren bijvoeren noodzakelijk is, zijn we voor altijd en eeuwig van dit debacle af. Nog leuker is het om de surplus gewoon weer bij de poelier in het schap te leggen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik was dinsdag en gisteren in de Oostvaardersplassen. Dinsdag zag ik er vanaf het uitzichtpunt tien hertenkadavers liggen, gisteren meer dan 50. Ik zag er met de telescoop niet één (1) hert, koe of paard dat goed in het vlees zat, vrijwel ieder dier loopt krakkemikkig rond te strompelen en te vreten valt er vrijwel niks. Van veterinairen had ik gehoord dat de grootste sterfte nog moet komen, omdat herkauwers die maandenlang nauwelijks gegeten hebben zeker catastrofale spijsverteringsproblemen gaan krijgen als zij jonge vegetatie gaan eten. Daarom vond ik het walgelijk om de SBB-kampbeul Hans Breeveld een paar uur lang gade te slaan terwijl hij door het gebied liep en totaal geen oog had voor de kadavers en de stervende dieren. Ik heb daar op de Praambult spontaan een nieuw kostuum en logo voor SBB bedacht. Feldgrau en met SBB-swastika op revers en mouwen! Ik sprak er erg veel mensen en welgeteld niemand kon deze barbarij begrijpen. Sterker: iedereen walgde ervan! Mijn voorstel aan de regering: hef SBB op en ontmantel de hele organisatie. En sleep de schuldigen van dit vreselijke debacle voor de rechter. Te beginnen met de directie SBB en aanstichters Harm de Jong, Hans Breeveld en Frans Vera! Ter weerszijden van de kopse einden van het gebied is penintentaire celruimte voldoende om het rapalje in op te bergen!

 • no-profile-image

  Jan

  Dan moet de tweede kamer de minister opdragen om beter hooi te voeren.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die beesten zijn gewoon te verzwakt om nog fatsoenlijk te kunnen eten, of om zich nog te kunnen verplaatsen.

 • no-profile-image

  cor

  Aan de ene kant voert SBB oud en goedkoop hooi aan uitgehongerde dieren en iets verderop laten ze duurbetalende jagers op kapitale herten schieten. Lekker stelletje vulles!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Sandra en Hendrik, er GROEIT bijna niks aan gras in de Ovpl! De bodem van het gebied bestaat voornamelijk uit zand, want daarom is het geworden zoals het is. Rijkswaterstaat had er namelijk een industriegebied gepland omdat het niet geschikt was voor landbouw. Maar na drooglegging van Z Flevoland bleek het grotendeels te laag te liggen en niet droog te vallen. Daarom werd het rond 1970 maar tot natuurgebied uitgeroepen. Zoals jullie weten is zand niet al te vruchtbaar en in de Ovpl is het droge gedeelte nooit bemest en wordt al twintig jaar zorgwekkend overbegraasd. Daardoor groeit er voornamelijk riet, liesgras en onkruid en is de primaire productie aan grazige vegetatie in het groeiseizoen nog niet toereikend om een paar honderd grote grazers te voeden. En er lopen er vele duizenden! En Gert, we hebben eerder al uitgerekend dat het structureel bijvoeren van de hele veestapel een paar ton per winterhalfjaar zou gaan kosten en dat SBB dat nooit begroot heeft. Want het beheer kan immers op papier vrijwel gratis dankzij de ingeschaarde grootveeeenheden. Ze hebben nu misschien wat hooi van de kantonnier in Flevoland overgenomen. Want al die bermen worden ook jaarlijks gehooid en dat is vaak van een kwaliteit om van te kokhalzen. Zal dus vast en zeker niet duur zijn.

 • no-profile-image

  gert

  Dan zal de kwaliteit van dat hooi ook wel niet best zijn

 • no-profile-image

  Leen

  Ze moeten drinken uit plassen waar soortgenoten in liggen te ROTTEN. Geweldig, die natuur in Nederland.

 • no-profile-image

  sandra

  Deze arme dieren hadden maanden eerder bijgevoerd moeten worden.
  En niet pas nu, als het gras weer gaat groeien!
  Het is een grote schande dat dit kan in Nederland!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.