Home

Achtergrond 354 x bekeken 4 reacties

Hogere melkprijs cruciaal voor familiekuddes

Familiekuddes hebben veel voordelen op gebied van dierenwelzijn, gezondheid en gebruiksduur van de dieren, maar om concurrerend te zijn met de gangbare veehouderij is een meerprijs nodig voor de melk.

Dit komt naar voren in een recente rapportage van Wageningen Livestock Research. Voornaamste reden is dat melkkoeien in familiekudde-verband 15 procent minder melk produceren. Dit komt door het zogen van de kalveren en door de manier van voederen en houden van de koeien. Gevolg daarvan is dat meer koeien nodig zijn om een bepaald quotum vol te melken, of dat de melk meer moet opbrengen per kilo. Bij familiekuddes is weidegang onmisbaar, en dat kost volgens de onderzoekers ook weer meer geld.

Onderzoekers van Wageningen Livstock Research suggereren dat kan worden aangehaakt bij de biologische veehouderij voor een hogere melkprijs, maar dan moeten nog meer kosten worden gemaakt voor de voedering. Biologisch voer is dan verplicht en kunstmest voor de grasgroei mag niet meer. Ook is voor de huisvesting van een familiekudde een duurdere stal nodig. Die kost volgens berekening een kwart meer dan een gangbare stal.

Tegenover deze meerkosten staan diverse voordelen, zoals een grotere weerbaarheid van het vee tegen allerlei ziekten en aandoeningen en een beter welzijn. Dit komt vooral doordat de koeien in een stabiel kuddeverband minder last hebben van stress en verwante problemen en ook langer meegaan in de melkveehouderij. De dieren gaan zo’n 5 jaar mee in plaats van 3,5 jaar in de gangbare houderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Misschien is het wel de enige manier waarop de melkveehouderij in de toekomst kan overlven, het familiebedrijf, met een minder geindustrialiseerde opzet van de bedrijven en koeien in de wei (zonder direct door te slaan naar bio).
  Welk argument heeft een industriele melkveehouderij tegenover analoge industriele produkten. Beiden zijn industrieel, gemaakt met spul wat je in de haven koopt. Eén probleem, analoog is half zo duur. Geen melkveehouder in NL of waar dan ook kan tegen zulke lage prijzen produceren. Misschien is het opschalen wel een leuk argument (de trots van de grote boer) van de industrie om langzaam van die lastige natuurlijke produkten af te komen en naar voorspelbare goedkope alternatieven te groeien.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat de koeien langer meegaan klopt zeker niet. Wij hebben al jaren een vervanging onder de 20%. Dus gaan ze ook 5 jaar mee. Verder is dit niet te combineren met de voedsel produktie om de bevolkingsgroei bij te houden. En de mileu problemen die zo'n manier van veehouderij veroorzaakt per liter melk of per kg geproduceert vlees is ook niet acceptabel meer. Dus leuk onderzoek maar in deze tijd van crises naar mijn mening het eerste waar je op kunt bezuiningen.

 • no-profile-image

  dirk

  Is dat niet voor alle kuddes?

 • no-profile-image

  Boer

  Hoe idioot moet je ook zijn om bij tegenwoordige, en in de toekomst opgeschaalde bedrijven, een familiekudde te bedenken. weggegooid geld. Weer zo'n bericht waar niemand op zit te wachten, niemand iets aan heeft

Of registreer je om te kunnen reageren.