Home

Achtergrond

Herijk af en toe de strategie

Het beste afzetkanaal voor vleesvarkens blijft niet steeds hetzelfde.

Bij de afzet van vleesvarkens is voortdurende scherpte geboden. Wat gisteren voor waar gold, is het vandaag niet meer. Morgen kan het weer anders zijn.

Er is de laatste jaren veel gesproken over wat de varkens opbrachten in Duitsland en wat in Nederland. Zozeer lieten de pleitbezorgers voor export naar Duitsland zich af en toe horen, dat het er op ging lijken dat wie gewoon varkens mestte voor een Nederlandse slachter, een sukkel was met gebrek aan scherpte.

Sinds enige tijd is die lofzang op Duitsland aan het verstommen. Sinds vorig jaar kwam er geleidelijkaan ook weer wat meer oor voor de nuances. Misschien was voor de meest luxe, vleesrijke varkens Duitsland de beste bestemming, het gros van de gewone Nederlandse varkens kwam toch het best, of in ieder geval even goed tot zijn recht in een Nederlands slachthuis. Van het op het eerste gezicht grote prijsverschil tussen Nederland en Duitsland bleef bij narekening in veel gevallen weinig over.

En daar blijft het niet bij. Ook de waarheid ‘luxe- vleesrijke-Piétrainvarkens-komen-het-best-tot-hun-recht-in-Duitsland’ gaat voor de bijl. Uit gegevens van Agrifirm blijkt niet alleen dat het voordeel de laatste jaren aan het afkalven is, vorig jaar noteerde de coöperatie onder aan de streep zelfs een verschil in voerwinst van €1 per plaats. Let op: het gewone Nederlandse varken gaf de hogere voerwinst. Behalve dat dat komt door een kleiner opbrengstverschil, speelt de duurdere Piétrain-big daarbij een rol.

Nu hoeft dat geen reden te zijn om direct te stoppen met de productie van een op Duitsland gericht vleesvarken. Er is veel te zeggen voor het vasthouden aan en perfectionering van een eenmaal ingezette koers.

Maar pas op voor starheid en ingegraven standpunten. De varkenswereld is voortdurend in beweging en maakt het nodig om regelmatig, met inschakeling van deskundigen, de bedrijfsstrategie te herijken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.